Voorstellenbrieven Cao Kartoflex verstuurd

Zowel bonden als de werkgeversvereniging Kartoflex hebben de voorstellenbrieven verstuurd. De brief van Kartoflex bevat weer verslechteringen en een wens tot een gematigde loonsverhoging. De beide voorstellenbrieven vinden jullie in de bijlagen.

Kartoflex-voorstellen

Vorige maand hebben jullie je commentaar kunnen leveren op onze concept voorstellenbrief. Daar is in beperkte mate gebruik van gemaakt. Van sommige leden heb ik gehoord dat er in hun bedrijf het al jaren goed gaat en ze een goede loonsverhoging verwachten. Verder vertellen jullie dat jullie worden geconfronteerd met een hoge inflatie en hoge brandstofkosten. Helaas staan  er in de voorstellenbrief van Kartoflex weer verslechteringen en een matige loonsverhoging. Dat is geen positief teken voor vruchtbare onderhandelingen. Deze brief heb ik als bijlage bij deze nieuwsbrief gedaan zodat jullie die zelf kunnen lezen, welke argumenten de werkgevers gebruiken. Net als in vorige cao onderhandelingen moeten we dus eerst de verslechteringen van tafel krijgen, voordat we aan verbeteringen kunnen beginnen.

De verslechteringen bevatten voorstellen over
  • een maximum van 50% toeslag voor overwerk;
  • verlaging van de 2 ploegendiensttoeslag;
  • een jaarurennorm (wisselende weekroosters, meer uren in drukke perioden en minder in rustige perioden tegen het normale uurtarief);
  • loon bij ziekte terug naar wettelijke normen en pas aanvulling bij aantoonbare inspanning om te re-integreren;
  • verkorting van de verjaringstermijn voor wettelijke vakantiedagen binnen een half jaar na afloop van het kalenderjaar moeten de dagen zijn opgenomen anders vervallen ze.

Voorstellenbrief CNV Vakmensen en onderhandelingsdata

Onze voorstellen vind je ook in de bijlage van de nieuwsbrief. Daarin hebben we een aantal concrete wijzigingen opgenomen die de cao beter maken en ook duidelijker leesbaar. Omdat het belangrijk is om de stem van de werknemers in de bedrijven te laten horen wil ik je vragen om deze nieuwsbrief met je collega’s te delen. Alleen als we met veel mensen aangeven dat we een goede cao willen kunnen we een verschil maken. Samen staan we sterk. Vraag eens aan je collega of hij/zij lid wil worden van CNV Vakmensen. Als jij je collega lid maakt, ontvang jij een leuk cadeau en cadeaubon voor elk lid wat jij inschrijft. Praat ook  met elkaar over de cao-onderhandelingen. Bij niets doen blijven we vechten tegen de verslechteringsvoorstellen van werkgevers. Jullie werken in een prachtige sector waarin het goed werken moet zijn. De onderhandelingen vinden plaats op 12 april, 10 mei en 31 mei.

Naast de arbeidsvoorwaarden-cao kennen we ook de cao voor het ontwikkelingsfonds Fonds Collectieve Belangen voor de Kartonnage en Flexibele Verpakkingen. Daar worden verschillende producten aangeboden voor werknemers. Denk hierbij aan opleidingen, financieel adviesgesprekken voor 50-Plussers en loopbaanadvies. Loopbaanadvies is bedoeld om te kijken wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn en om te kijken waar je je nog in kan ontwikkelen. De website is www.fcb-verpakkingen.nl/. Kijk eens of er wat voor jou bij zit.

We houden je op de hoogte

Zodra er meer nieuws is, sturen we je weer een nieuwsbrief. Heb je belangstelling om meer te weten over het onderhandelingsproces, neem dan contact met me op. Je kan hiervoor ook terrecht op de cao-pagina waar het hele cao-traject te volgen is. Je kan meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. 

Jacqueline Kraan, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 2048 / j.kraan@cnvvakmensen.nl 

Downloads