Duurzame inzetbaarheid cao Kartoflex

De afspraken vanuit de cao krijgen vorm. FCB Verpakkingen biedt de mogelijkheid aan om deel te nemen aan financiële planningsgesprekken, Tiptrack, scholingssubsidies en de campagne Vitaal verder. Je kunt dit aanvragen als individuele werknemer bij het fonds FCB Verpakkingen.

In de cao Kartonnage en flexibele Verpakkingen is een aantal afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Het sociaal fonds FCB Verpakkingen heeft een aantal zaken concreet gemaakt. Het fonds biedt de volgende activiteiten aan voor de werknemers en de bedrijven:

Planning financiële planningsgesprekken
Wie 50- of 60-plus is en zijn hele leven heeft gewerkt, heeft een groot deel van zijn loopbaan achter de rug. Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken en de wijze waarop je invulling wilt geven aan het werkzame leven tot aan je pensioen. Wellicht wil je minder gaan werken? Wellicht wil je eerder stoppen met werken? Belangrijk is inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van jouw wensen. Dat bepaalt wat haalbaar is en wat niet. Er is een beperkt aantal gesprekken beschikbaar per jaar. Je kan je aanmelden via de website van het FCB Verpakkingen. De werkgever wordt niet op de hoogte gesteld dat het gesprek plaatsvindt.

Persoonlijk budget voor Tiptrack
Om tot beter inzicht te komen of de keuze te maken om bepaalde producten die over duurzame inzetbaarheid gaan, richten we Tiptrack in. Tiptrack is een app die meerdere producten (onder andere cursussen en app’s) aanbiedt op dit gebied. De werknemer kan op zijn Smartphone zelf een keuze maken uit de producten. Voor 2020 en 2021 is er jaarlijks een budget van 150 euro beschikbaar. Je mag het ook opsparen tot 300 euro in 2021. Na 2021 vervalt het nog openstaande budget. De keuze wordt door de werknemer zelf gemaakt en wordt niet bekend gemaakt aan anderen.

Scholingsubsidies
Al meerdere jaren is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor scholing. In eerste instantie zal dat door de werkgever gebeuren. Wanneer deze weigert omdat het bijvoorbeeld geen scholing is die op de huidige functie is gericht, kan een werknemer een verzoek indienen bij het FCB Verpakkingen. Als voorwaarde is wel gesteld dat het scholing is die arbeidsmarkt gericht is. Bijvoorbeeld als je wilt omscholen naar een ander beroep. Je kunt dan individueel een verzoek tot subsidie invoeren.



Loopbaancheck
Is het werk niet uitdagend meer? Wil je wat anders maar je weet niet wat? Dreig je arbeidsongeschikt te raken voor je huidige functie en wil je je omscholen? Dan is er de mogelijkheid om een loopbaancheck te doen. Je kan dan een gesprek voeren met een deskundige die je helpt om een plan te maken. Ook voor deze situatie kan je je melden bij het FCB Verpakkingen.

Verder is er nog de campagne Vitaal Verder. Daar kunnen bedrijven ondersteuning vragen voor verschillende projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Ondernemingsraden kunnen daarvoor in gesprek met de werkgever met concrete voorbeelden van duurzame inzetbaarheid. Ze kunnen via het initiatief recht in de Wet op de OndernemingsRaden een voorstel indienen. Het fonds betaald een deel van de kosten.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website van het sociaal fonds. Maak gebruik van de volgende link https://www.fcb-verpakkingen.nl/.

Voor meer informatie kan je terecht bij :

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 48
E:  j.kraan@cnvvakmensen.nl