Cao onderhandelingen Huhtamaki gaan verder op 30 september

Op 30 september zal de tweede ronde cao-onderhandelingen bij Huhtamaki plaatsvinden. De eerste ronde in augustus hebben we gebruikt om de voorstellen van de vakbonden en Huhtamaki toe te lichten. In de bijlage lees je de voorstellen van Huhtamaki.
Toelichting op voorstellen Huhtamaki
Namens Huhtamaki gaf Robert Marshall aan dat de zaken niet goed gaan bij Huhtamaki. Robert vertelde dat de prijs van papier hoog is en dat de vraag naar producten van Huhtamaki is gedaald. Ook is een grote klant weg. Robert vertelde dat hij daarom ook langer bij Huhtamaki Franeker blijft, omdat er zorgen zijn en hij wil blijven om daar mee aan de slag te gaan.

Huhtamaki heeft een looptijd van de cao van 1 jaar voorgesteld. Maar langer is bespreekbaar. Namens Huhtamaki vertelde Goos dat Huhtamaki als loonstijging alleen de inflatie kan volgen. Dat betekent 2% voor 2021. En eventueel 1,8% voor 2022. Dit komt omdat zij vinden dat het dus niet goed gaat. 

Verder gaf Huhtamaki aan dat zij menen dat de toeslagen op afwijkende uren aangepast moeten worden omdat er in Nederland sprake is van een 24 uur economie. Verder wil Huhtamaki de aanvulling op het 3e ziektejaar en de IVA schrappen en een onderzoek doen naar flexibel roosteren.

Reactie vakbonden
Wij hebben aangegeven dat wij zien en horen dat het goed gaat bij Huhtamaki. Ook tijdens corona is er goed gedraaid en het is nu ook druk. Het is bekend dat er krapte is op de arbeidsmarkt, dus een goede cao is ook belangrijk om nieuwe werknemers te vinden. Wij hebben onze voorstellen toegelicht en gereageerd op de voorstellen van Huhtamaki.

Wij hebben gevraagd of het personeel een corona bonus krijgt, omdat iedereen hard heeft gewerkt tijdens corona. Dat idee is door Huhtamaki niet direct weggewuift. Wij hebben aangegeven dat wij het loonvoorstel van 2% voor 2021 teleurstellend vinden.

Over de papierprijs en het wegvallen van klanten hebben wij aangegeven dat dit valt onder ondernemingsrisico. Die kun je niet afschuiven op werknemers. Je kunt kijken of je in de toekomst ander materiaal dan papier kunt gebruiken voor de productie. Huhtamaki geeft aan onderzoeken te doen naar alternatieven. Dat duurt alleen lang zeggen ze. Ook hebben we aangegeven dat je weer nieuwe klanten kunt krijgen, of dat oude terugkomen. Het verliezen van een klant is niet direct een drama. Wij hebben aangegeven dat wat betreft het loon alleen koopbehoud (dus hetzelfde krijgen als de inflatie) niet genoeg is. Ook de arbeidsproductiviteit neemt toe. Jullie verdienen meer!

We hebben aangegeven dat het qua veiligheid beter gaat. Wel zijn er zorgen over de taken van de veiligheidsvertegenwoordigers. Dit moet beter worden geregeld. Huhtamaki geeft aan dat op te pakken.

We hebben ook gesproken over een cao van 2 jaar. Vakbonden hebben aangegeven dat dit alleen akkoord is onder goede voorwaarden, en met koopkracht verbetering (dus meer dan de inflatie alleen!). Een goede loonontwikkeling is belangrijk.

RVU
Eerder liet ik jullie weten dat op 8 juli de laatste gesprekken zijn gevoerd over de RVU-regeling. Wij hebben besproken dat in de cao kan worden opgenomen dat de RVU een recht is, en dat er in de cao wordt verwezen naar een apart reglement waar de voorwaarden in komen te staan. We gaan hier tijdens de 2e ronde verder over door.

Vervolg
Hierboven heb ik niet alle punten opgeschreven die besproken zijn. Dan wordt de nieuwsbrief wel erg lang.

Op 30 september praten we dus door. Ik denk dat het daarna goed is om een ledenvergadering te gaan houden, omdat dan duidelijker zal zijn hoe de onderhandelingen er voor staan.
Daarover horen jullie van ons!

Ook namens de kaderleden, 
Tristan Westra
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 48 45 68 54
E:  t.westra@cnvvakmensen.nl

Downloads