Essity Operations Hoogezand - We gaan los!

Aanstaande maandag 20 maart 2023 starten we met de cao-onderhandelingen in Hoogezand.

Er is weer veel gebeurd de afgelopen weken. Op woensdag 22 februari 2023 is tijdens een studiedag gebleken dat de standpunten van Essity en de bonden niet gelijk waren. De gesprekken over harmonisatie, sociaal plan en de RVU (vervroegd uittreden) landelijk zijn gestopt voorlopig. Conclusie: We gaan weer per vestiging een cao afsluiten.

Stand van zaken tot nu

Essity heeft in de zomer van 2021 de wens geuit om van vier cao’s er één te maken. De bonden hadden een wens om een landelijk sociaal plan en een regeling voor vervroegd uittreden af te spreken. Er zijn veel gesprekken geweest om alles op een rijtje te zetten. In de zomer van 2022 heeft Essity een voorstel gedaan. Dit voorstel kwam over als een "slikken of stikken-voorstel". Later bleek dat er onderhandelingsruimte was. Daardoor ontstond er vertraging. Ook het overlijden van de woordvoerder aan de kant van Essity heeft het proces vertraagd. Daarom moest de werkgeversdelegatie opnieuw worden bijgepraat over de wensen van de bonden. Dit was op woensdag 22 februari 2023. We kwamen er achter dat de standpunten op een aantal punten niet overbrugbaar waren. Eén daarvan was de zeggenschap per vestiging.

In het najaar vorig jaar hebben we meerdere keren gevraagd om te praten over loonsverhogingen, die nodig zijn omdat alles duurder wordt. Dit is afgehouden vanwege de samenvoeging van de cao’s.

Cao-onderhandelingen per vestiging

Nu zijn we zover dat we gaan starten met de cao-onderhandelingen per vestiging. In 2022 hebben we ledenvergaderingen gehouden en aan de hand daarvan heb ik een voorstellenbrief gemaakt. De voorstellenbrief is uiteraard wat aangepast aan de tijd van nu en dan heb ik het uiteraard over de loonsverhoging. Aanstaande maandag 20 maart 2023 gaan mijn FNV-collega Janwillem van Compaijen, de kaderleden van beide bonden en ik om tafel met de werkgevers. Een dagdeel in Sumar en een dagdeel in Hoogezand. De voorstellenbrief vind je in de bijlage. Na elke onderhandeling geef ik jullie een terugkoppeling. Heb je vragen of opmerkingen, mail of bel dan even.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Mede namens Anton Postma (kaderlid),

Saskia Spaargaren
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 44 35 97
E  s.spaargaren@cnvvakmensen.nl


Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error