Werkgevers Zeevisbedrijf brengen eindbod uit: stem!

Verslechteringen zijn voor de cao-periode van tafel, de pensioenregeling verbetert, lonen met 3% per jaar omhoog en een eenmalige "Energiebonus" van €1000 in juli 2022 zijn enkele afspraken in dit eindbod.

Via ledenvergaderingen, een enquête en aanwezigheid aan de poort hebben wij met elkaar gesproken over de verslechteringsvoorstellen die de werkgevers in de cao wilden invoeren. Ook zijn veel andere zaken aan de orde geweest. Afgelopen vrijdag 1 juli hebben wij jullie bevindingen aan de werkgevers meegedeeld en hebben wij verder onderhandeld. Dit heeft ertoe geleid dat de verslechteringsvoorstellen van tafel zijn gehaald voor deze cao-periode. 
Werkgevers hebben ons verteld dat de voorstellen van hen echter noodzakelijk voor hen zijn, maar dat ze dit aan ons niet goed hebben kunnen uitleggen. Dat willen ze gaan doen in een werkgroep. In die werkgroep komen ook een aantal van onze voorstellen terug, zoals de mogelijkheid om in een twee-ploegensysteem te werken, de hogere financiële compensatie voor een feestdag, en de mogelijkheid dat een werknemer van 55+ kan kiezen voor werktijden tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Bij de volgende onderhandelingen kan er dan opnieuw over deze voorstellen worden gesproken. 

Eindbod

Deze opening is voor ons reden geweest om verder te gaan met onderhandelen. Dit heeft uiteindelijk niet geresulteerd in een principeakkoord maar wél tot een eindbod van de werkgevers. Een eindbod betekent dat werkgevers zeggen dat ze zijn uitonderhandeld en niet meer verder willen gaan. Dat betekent dat er alleen met actievoeren een beter resultaat kan worden bereikt. Hieronder volgen de hoofdpunten van het eindbod. Voor verdere details en afspraken, zoals de PAWW en het verkrijgen van een financieel advies uit het sociaal fonds verwijs ik naar het volledig eindbod. Je vindt het volledig eindbod in de bijlage.

Loon en vergoedingen; €1000 energiebonus

Wat de lonen en vergoedingen betreft, willen de werkgevers deze verhogen met 3% op 1 juli 2022 en 3% op 1 januari 2023. Verder zijn ze bereid om een eenmalige energiebonus van €1000 in juli (2022) te betalen.

Werkgeversbijdrage pensioenen

De bijdrage van de werkgevers aan de pensioenen gaat met 2,01% omhoog (en deze wordt in tegenstelling tot eerdere voorstellen niet meer in mindering van de beloning gebracht).

Generatiepact en ouderenregeling RVU

Een (2e) werkgroep gaat zich buigen over een mogelijke bedrijfsregeling AOW / RVU en ook wordt de mogelijkheid onderzocht om tot de invoering van een generatiepact te komen. 

Stemming

Na bestudering van het eindbod kun je jouw stem uitbrengen. Stemmen kan met deze link of per e-mail aan g.koster@cnvvakmensen.nl (vanwege vakantie Wietze Kampen).
Je kan uiterlijk 14 juli 10.00 uur stemmen. Daarna zullen wij de werkgevers de uitslag laten weten zodat bij een mogelijk positieve uitslag de energiebonus nog in het loon van juli kan worden meegenomen. Je kan een keuze maken uit de volgende stemmogelijkheden: 
1. Ik stem in met het eindbod / 2. Ik stem met tegenzin in met eindbod / 3 Ik stem tegen het eindbod en ben bereid daarvoor actie te voeren / 4 Geen mening - weet niet - anders. Tenslotte vragen we je om je keuze te motiveren. Alvast hartelijk dank voor het uitbrengen van je stem. 

Reageren

Wil je het hele cao-traject bekijken of vragen stellen, ga dan naar de cao-pagina

Gert Koster, VBC-er CNV Vakmensen: g.koster@cnvvakmensen.nl  
Wietze Kampen, bestuurder CNV Vakmensen

Downloads

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Metaalbewerkingsbedrijf blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.