CNV-onderzoek: gescheiden werknemer vaak in knel

Gescheiden werknemers komen vaak in de knel op het werk. 16% krijgt een burn-out nadat ze gescheiden zijn. 69% van de gescheiden werknemers ervaart het verwerken van een scheiding als een rouwproces. Ruim een kwart was in het jaar na de scheiding minder productief op het werk.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV onder gescheiden werknemers, uitgevoerd door Maurice de Hond. Het CNV pleit voor een scheidingsprotocol op de werkvloer om gescheiden werknemers adequaat te begeleiden. 

‘Bijna de helft van de stellen gaat scheiden of uit elkaar na een langdurige relatie. Dit treft dus miljoenen werkenden. Een ingrijpende levensgebeurtenis die doorsijpelt naar de werkvloer. Het is van levensbelang dat hier meer aandacht voor gaat komen. Er is veel stil verdriet en een hoog verzuim onder deze groep,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. 

Taboe
Een meerderheid ervaart het verwerken van de scheiding als een rouwproces. 28% stelt echter ook dat er op dit verdriet een taboe rust. Fortuin: ‘Een scheiding gaat gepaard met tal van emoties: rouw, afscheid, schuldgevoel, schaamte. Als er sprake is van kinderen, is de situatie nog complexer. Alles komt tegelijkertijd op een werknemer af. Uitval ligt dan al gauw op de loer. Hier ligt dus een taak voor werkgevers en leidinggevenden. Door het bespreekbaar te maken, steun te bieden en de werkzaamheden te kunnen aanpassen.’ 

Verzuimkosten
Scheidende werknemers kosten jaarlijks bijna een half miljard euro per jaar aan verzuim, blijkt uit TNO-onderzoek. Ook verzuimen gescheiden werknemers bijna twee keer vaker. Oorzaken zijn de grote veranderingen waar men doorheen gaat: verhuizen, vechtscheiding, hoge advocaatkosten. Deze gebeurtenissen leiden tot stress en hebben een grote impact op het dagelijks functioneren.

Scheidingscoach

Het CNV pleit ervoor dat werkgevers een scheidingsbeleid invoeren. Denk aan een scheidingsprotocol waarin staat hoe gescheiden werknemers praktisch, financieel en psychisch het beste kunnen worden ondersteund. Ook het inhuren of aanstellen van een scheidingscoach is het overwegen waard: iemand die gespecialiseerd is in de begeleiding van gescheiden werknemers. Fortuin: ‘Een slim scheidingsbeleid kan flinke verzuimkosten voorkomen. Ook het inhuren van een scheidingscoach verdient zich makkelijk terug.’ 

Campagne 

Vandaag publiceert het CNV het e-book ‘Scheiden en Werk’ met praktische handvatten voor werknemers om de scheiding door te komen. Het CNV start daarnaast vandaag een campagne om meer aandacht te vragen voor werknemers in een scheiding, met tips, ervaringsverhalen en een social campagne. Daarnaast werkt het CNV aan een scheidingshandreiking waarin de praktische, financiële en psychische kanten van een scheiding voor werkenden worden uitgelicht. Klik hier voor meer informatie over de campagne.