Stand van zaken Heerema Zwijndrecht

De sluiting van de yard van Heerema (HFG) in Zwijndrecht is een feit. De betrokken werknemers zijn op donderdag 17 januari 2019 aangezegd. Volgens de plannen van Heerema zal op 1 februari 2019 de opzegtermijn van de betrokken werknemers gaan lopen.

Tijdens het formele aanzeggingsgesprek heeft iedereen een aantal papieren meegekregen: een vaststellingsovereenkomst, het sociaal plan en het reglement van de bezwarencommissie. Het is verstandig je zo snel mogelijk te melden bij jouw vakbond. In jouw geval is dit CNV Vakmensen. Zo snel mogelijk omdat je werkgever uiterlijk 30 januari 2019 je getekende vaststellingsovereenkomst retour verwacht.

CNV Vakmensen kan jou helpen bij het controleren van de gegevens. Als je het niet eens bent met je ontslag, dien je je ook bij je vakbond te melden. In beide gevallen dien je de volgende stukken mee te nemen/op te sturen: een kopie van je arbeidsovereenkomst, 3 recente loonstroken, de vaststellingsovereenkomst. Als je het niet eens bent met je ontslag, moet je ook proberen aan te geven waarom je het er niet mee eens bent. Het niet eens zijn met het ontslag is geen eenvoudige zaak. De hele locatie wordt immers gesloten. Er zal dus een heel specifieke reden moeten zijn. Maar hoe dan ook, het is belangrijk om alert te zijn en daarom alles goed te laten controleren door je vakbond.

Leden van CNV Vakmensen kunnen de stukken uiteraard opsturen. Het liefst ontvangen wij de stukken per mail: het gevraagde inscannen en dan verzenden naar het volgende e-mailadres: info@cnvvakmensen.nl
Onze jurist Doriana Cau zal alle dossiers van leden van CNV Vakmensen behandelen.

Beschik je niet over e-mail dan kun je de kopieën ook per post versturen:
CNV Vakmensen       
t.a.v. CNV Info
Doriana Cau, afdeling individueel       
Postbus 2525                         
3500 GM Utrecht                               

Begeleidingscommissie
In het Sociaal Plan Heerema Fabrication Group is in artikel 1.5 afgesproken dat er een Begeleidingscommissie wordt ingesteld. De taken van deze commissie zijn geregeld in Bijlage 1 van het Sociaal Plan Heerema Fabrication Group. De commissie ziet erop toe dat het sociaal plan juist wordt toegepast op werknemers. De commissie bestaat uit twee leden die zijn aangewezen door de directie en twee leden die zijn aangewezen door de vakbonden plus een onafhankelijk voorzitter.

Ben je het niet eens met een beslissing die voortvloeit uit het sociaal plan, dan moet je een schriftelijk verzoek richten tot de commissie waarin je aangeeft waarmee je het niet eens bent. De commissie doet dan binnen 14 dagen een uitspraak. Die uitspraak is een zwaarwegend advies aan de directie. Wanneer alle leden van de commissie het eens zijn, is de uitspraak bindend voor de directie. Een uitspraak van de begeleidingscommissie staat een eventuele rechtsgang niet in de weg.

Het verzoek aan de begeleidingscommissie hoeft niet ingewikkeld te zijn: “Ik ben het niet eens met……… omdat……. Daarom vraag ik de begeleidingscommissie om een uitspraak te doen.” Je naam en de datum erbij en het verzoek is geschreven.

Als je het niet eens bent met de aanzegging, dan moet je niet bij de begeleidingscommissie zijn maar zoals eerder gezegd bij je vakbond.

Als je bent aangezegd en je wordt ontslagen, dan adviseren we je met klem deel te nemen aan het outplacement om het vinden van een nieuwe baan te begeleiden. Mocht je die nieuwe baan hebben gevonden, dan vragen we je dit door te geven aan ons zodat we de administratie op orde kunnen houden. Bovendien ontvang je ook in de toekomst de juiste nieuwsbrieven en informatie van ons.

Piet Verburg
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 66 73 94
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl