Bedrijfssluiting TN Europe

Dinsdag 15 februari jl. is door de directie van TN Veenendaal een bedrijfssluiting aangekondigd, waarbij al het personeel zijn baan verliest, behalve SMP, ongeveer 40 werknemers. Door deze bedrijfssluiting komen circa 195 arbeidsplaatsen te vervallen. Dat is zuur voor alle betrokken collega’s.

Argument voor bedrijfssluiting

TN heeft aangegeven waarom het bedrijf van mening is dat er tot deze bedrijfssluiting moet worden overgegaan. Volgens TN heeft het bedrijf sinds 2018 te maken met een verlies aan klanten en verkopen en is daarmee niet langer winstgevend. Verder is dat TN als componenten leverancier in Nederland het steeds moeilijker heeft om concurrentie aan te kunnen, omdat lager fabrikanten naar goedkopere leveranciers zouden zoeken. Er zouden helemaal geen alternatieven meer zijn in Veenendaal om weer winstgevend te worden. Dat is nog maar de vraag vinden wij. Waarom alles verplaatsen naar Bosnië, een land waar de arbeidsproductiviteit en kwaliteit veel te laag is? Waarom kiest men er niet voor om extra werkgelegenheid naar Veenendaal te halen? Waarom wil men niet investeren in Veenendaal om de continuïteit van haar activiteiten in Veenendaal te waarborgen? Dat zijn allemaal vragen die wat ons betreft nog beantwoord moeten worden. 

Wat is het plan?

TN wil de bedrijfssluiting gefaseerd doen. Zo wil men dit jaar nog alle rollers lijnen sluiten en verplaatsen naar Bosnië (lagelonenland) eind december 2022. Bijna al het personeel verliest zijn baan, met alle gevolgen van dien. Daarom willen wij de komende tijd in gesprek over een goed sociaal plan. Maar dat gaat, wat ons betreft hand in hand met een zeer gedegen adviestraject vanuit de ondernemingsraad (OR) van TN en over de vraag of deze bedrijfssluiting en het banenverlies op deze wijze noodzakelijk is.

Sociaal plan

CNV Vakmensen heeft geluisterd naar de argumenten van werkgever, maar vindt dat het oordeel of dit een terechte bedrijfssluiting is, vooral onderwerp moet zijn van het debat tussen TN en de OR. Verplaatsing naar een lagelonenland zoals Bosnië heeft vaak nadelen en bescheiden voordelen, gelet op de lage arbeidsproductiviteit en kwaliteit. Anders moet er een goed en rechtvaardig sociaal plan komen voor de werknemers. Want het huidige sociaalplan loopt af per 1 november 2022. Wij willen nu een sociaal plan hebben dat recht doet aan de situatie waarin werknemers zich geplaatst zien als het gaat om het beperken van aankomend inkomensverlies en het vinden van een nieuwe werkomgeving.

Wij gaan daarbij zorgvuldig aan de slag, op basis van de inbreng van jullie (onze leden) en gericht op het verschaffen van zekerheid voor en duidelijkheid over bescherming van jullie rechtspositie. Daarbij nemen we mee in onze overwegingen dat TN nog steeds een kapitaalkrachtige onderneming is. Daarvan mogen we verwachten dat ze haar personeel, als er al gedwongen afscheid van genomen zou moeten worden, op een respectvolle manier behandelen en met een goed sociaal plan laten gaan. CNV Vakmensen wil een verbeterd sociaal plan en geen gebakken lucht!

Hoe nu verder?

De werkgeversdelegatie heeft ons gevraagd om op 8 maart een formeel overleg te hebben. We praten dan over de inhoud van het sociaal plan. Dan gaan we verkennen of we op basis van onze voorstellen op korte termijn tot een verbeterd sociaal plan kunnen komen. Kort daarna zullen we een aantal gezamenlijke werknemersbijeenkomsten organiseren samen met onze kaderleden voor de leden om ze bij te praten over de voortgang van het onderhandelingstraject.

Heb je vragen dan wel opmerkingen, laat het ons weten.

Nicole Engmann-van Eijbergen
bestuurder

M 06 51 60 19 89
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
W www.cnvvakmensen.nl