Verloren laatste onderhandelingsdag Tata Steel

CNV Vakmensen en andere vakbonden zijn gister tijdens de laatste geplande onderhandelingsdag niet tot een akkoord gekomen over een nieuwe cao Tata Steel. Werkgever blijft vasthouden aan een veel te mager loonbod, heeft een aantal versoberingen in petto en komt daarnaast ook te weinig tegemoet aan de voorstellen van CNV Vakmensen. We zullen andere manieren moeten vinden om Tata Steel op andere gedachten te brengen. Hierbij een uitnodiging voor een ledenvergadering.

Voorstellen CNV Vakmensen


De gesprekken tussen CNV Vakmensen, andere vakbonden en Tata Steel over een nieuwe cao lopen al langere tijd. Zoals jullie weten is de cao al op 1 april jl verlopen. CNV Vakmensen heeft voorstellen gedaan voor een flinke loonsverhoging, verbetering van de ouderenregelingen, verminderen van de werkdruk en vergroten van de aantrekkelijkheid van Tata Steel als werkgever.

Voorstellen Tata Steel


Tata Steel zelf wil versoberingen in het Generatiepact realiseren, doet voorstellen om het ‘stuwmeer’ aan verlofdagen te verminderen en wil leeftijdsgrenzen voor overwerk en consignatiediensten verhogen. Als loonbod heeft Tata een voorstel gedaan waarbij de lonen vanaf 1 mei met structureel met 2% worden verhoogd. Daarnaast worden vanaf 1 mei de salarissen elke maand met een bedrag van zo’n €65,- verhoogd tot in totaal €720,-. Bij elkaar opgeteld zou dit een structurele loonsverhoging van 3,5% zijn. Echter, doordat dit alles pas per 1 mei zou moeten ingaan is dit eigenlijk maar 3,2%.

Verloren onderhandelingsdag


Gisteren hebben we, gesteund door een aantal spontane acties van werknemers aan de Rooswijk poort en in de Havens, geprobeerd om Tata op andere gedachten te brengen en alternatieve voorstellen besproken. Ondanks een geweldige persoonlijke toespraak van een CNV lid, gesteund door haar collega’s in de lobby van het Dudokhuis, rechtstreeks gericht aan de werkgeversdelegatie mocht dit helaas niet baten. Het was een verloren onderhandel dag.

Oordeel Cao commissie


De cao commissie van CNV Vakmensen bij Tata Steel beoordeelt de huidige stand van zaken als zwaar onvoldoende. Niet alleen zijn de voorstellen van CNV Vakmensen nauwelijks op waarde geschat, het loonbod staat in geen verhouding tot onze vraag van 6,5% én houdt geen rekening met het feit dat wij als werknemers, de vorige cao onderhandelingen genoegen hebben genomen met twee maal een éénmalige uitkering.

Ledenvergadering CNV Vakmensen


We willen graag deze stand van zaken op korte termijn bespreken met jullie, onze leden. We moeten manieren gaan bedenken om Tata op andere gedachten te brengen. We willen jullie oproepen om deel te nemen aan onze ledenvergadering. Deze zal worden gehouden op dinsdagmiddag 12 april om 14 uur. Deelname is mogelijk via Microsoft Teams door op het bovenstaande woordje ledenvergadering te klikken en de link te openen, maar je kunt ook langskomen bij het gebouw IJzersterk waar CNV Vakmensen op de eerste verdieping een kantoor heeft. Adres is Grote Hout- of Koningsweg 233 in Velsen-Noord.

Heb je vragen en/of opmerkingen?


Je kunt hiervoor terecht bij de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen, Gerard Kuijper, Hans Winter en ondergetekende.
Je kunt ook je reactie kwijt op onze cao pagina:
https://www.cnvvakmensen.nl/industrie/metalektro/cao-tata-steel-sociale-eenheid-ijmuiden/

CNV Vakmensen heeft leden nodig!


Zonder leden is er geen vakbond. Hoe meer leden we hebben oe sterker we staan. In deze tijden waarin het lastig is om tot een cao akkoord te komen zou het een fantastisch signaal zijn aan de werkgever als meer collega's lid worden van het CNV. Laat deze nieuwsbrief ook aan collega's lezen en wijs ze op het nut van CNV Vakmensen. Bij voorbaat dank!

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl
06-13204112

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error