Geen loonbod van NXP

In september spraken werkgever en bonden elkaar informeel over de cao. Tijdens dit overleg waren de werkgever en vakbonden het erover eens dat er snel een cao moet komen in de crisis waarin we ons bevinden. An English version will be found on our website tomorrow.

Cao-onderhandelingen gestart

In de bijlage treffen jullie de voorstellenbrief van CNV aan. Deze is tot stand gekomen op basis van de ledenbijeenkomst eerder dit jaar. 
Afgelopen donderdag zijn we gestart met de onderhandelingen voor de nieuwe cao. In september spraken werkgever en bonden elkaar informeel over de cao. Tijdens dit overleg waren de werkgever en vakbonden het erover eens dat er snel een cao moet komen in de crisis waarin we ons bevinden. We hebben geprobeerd om eerst grote stappen te maken op de hoofdpunten van de cao. 
Nadat er tegen het einde van de eerste onderhandelingsronde nog geen duidelijkheid was, hebben vakbonden NXP te kennen gegeven een reactie te willen zien op onze voorstellenbrieven.

Openingsbod

Er is dus verzocht om met een formeel (openings)bod te komen.  NXP gaf daarop aan verduidelijking van de voorstellenbrieven nodig te hebben met als resultaat dat toch vertraging is opgelopen. Dit is spijtig omdat juist op de dag van de onderhandeling de nieuwe inflatiecijfers van ruim 14% bekend zijn gemaakt.  Deze buitengewone cijfers in combinatie met de recordwinsten van NXP geeft volgens ons duidelijk de noodzaak van een snelle en ruime koopkrachtverbetering voor de NXP-werknemers aan.

Focus op hoofdpunten

Wat wel uit de onderhandelingen naar voren is gekomen is dat we focus willen houden op de cao-hoofdpunten. De bonden en NXP gaan zich voorbereiden op een cao per 1 november op de belangrijkste punten, denk aan een soort 'tussen-cao'. Andere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen tijdens de looptijd uitgewerkt worden en later ingaan.

Kadergroep

Omdat er weinig voortgang te zien is willen we benadrukken dat wij als onderhandelaars jullie steun goed kunnen gebruiken. Het zou kunnen zijn dat er deze keer iets extra’s nodig is naast de onderhandelingen. Deze week zal binnen de CNV-kadergroep de oprichting van een actiecomité besproken worden. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen zoals jullie van ons gewend zijn.

Vragen?

We staan altijd open voor jullie vragen en ideeën. Je kan voor vragen ook op de cao-pagina terecht: Cao NXP | CNV Vakmensen

Mede namens Wouter van Went, 
Arjan Baselmans, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 4782 6869 / a.baselmans@cnvvakmensen.nl

Downloads