Onderhandelingen Canon cao begonnen

De vakbonden en Canon Nederland (CNL) en Canon Production Printing Netherlands (CPPN) hebben dinsdag de eerste ronde van de onderhandelingen voor een nieuwe cao gehouden. Daarbij zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.

De onderhandelingen staan dit jaar vooral in het teken van de loonsverhoging. Dat hebben jullie ook aangegeven in de enquête. Daarin staat loonsverhoging met stip op een. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen financieel hard zijn getroffen door de energie/inflatiecrisis. Daarom hebben we dit jaar geen traditionele onderhandelingen met voorstellenbrieven van alle partijen. We hebben Canon gevraagd om voor de volgende bijeenkomst met een voorstel te komen voor een loonsverhoging. Dit zal het startpunt van de onderhandelingen zijn. Dit doen we omdat de situatie per maand verandert. Zo zagen we de inflatie weer fors oplopen in september tot ruim 14 procent (CBS-cijfers). 

Splitsen cao

Ook heeft Canon laten weten dat het de mogelijkheid wil onderzoeken om de Canon cao te splitsen. CNL heeft de intentie uitgesproken om over te stappen naar de cao voor Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK-cao). CPPN zou dan een eigen cao houden. Het bedrijf wil dit omdat de werkzaamheden van beide bedrijven sterk van elkaar verschillen. Canon heeft dit inmiddels ook naar jullie gecommuniceerd en wil daarover ook in gesprek met de bonden. Wij wachten de plannen van het bedrijf af, maar het mag duidelijk zijn. Deze plannen mogen niet leiden tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers. We houden jullie op de hoogte.

Werkdruk en ouderenbeleid

Naast loon, hebben we nog twee belangrijke thema’s op de CAO-agenda gezet: Werkdruk en ouderenbeleid. Ook deze twee thema’s vielen op in de enquête. Veel mensen ervaren een grote werkdruk. En die druk wordt alleen maar groter. Daarnaast zien we dat bij de oudere medewerkers de vraag naar ontziemaatregelen groot is. We hebben Canon nogmaals gevraagd om naar de invoering van een bedrijfs-AOW te kijken. Ook hebben we geopperd om de generatiepactregeling te verruimen. Ook daarover praten we verder.

De volgende onderhandelingsronde vindt begint november plaats.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via de mail of via jouw cao-pagina.

Mede namens kaderlid Herman Kuypers,

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
E e.leunissen@cnvvakmensen.nl
M 06 2902 3284