Veilig en gezond werken

Alles over rouw op het werk

Als je een dierbare verliest stort je wereld in. Je staat voor een loodzware periode, vol rouw. Ook op je werk. Soms kost het moeite om weer aan de slag te gaan. Want hoe start je weer op? Het is belangrijk dat je steun krijgt van je werkgever. Begrip voor je situatie. Ook als je verlieservaring langer duurt. We geven je graag handvatten om het rouwproces te verlichten.

Verlof bij overlijden dierbare en rouw

Wanneer er een direct familielid overlijdt kun je gebruik maken van het calamiteitenverlof. Calamiteitenverlof varieert van een paar uur tot hooguit enkele dagen. Daarna maak je, in overleg met je werkgever, afspraken over je verlof in verband met de uitvaart. Soms zijn er in de cao aanvullende afspraken gemaakt over de verlofperiode tot de uitvaart en rouwverlof. Omgang met rouw vraagt om maatwerk. Ook het moment van werken moet onderdeel uitmaken van maatwerk tussen werkgever en werknemer.

Impact van rouw op het werk

Rouw kan een behoorlijke impact op je hebben. Zelfs zo groot, dat er klachten ontstaan. Denk aan psychische klachten, stress- en spanningsklachten of fysiek ongemak. Je kan concentratieproblemen of zelfs een burn-out krijgen.

De meeste mensen herstellen geleidelijk. Helemaal met de juiste steun, vanuit hr-managers, leidinggevende en collega’s. Zij spelen een cruciale rol in het contact met rouwende werknemers. Hoe beter zij reageren, hoe makkelijker het is om terug te keren op het werk na een groot verlies.

Rouw cijfers op een rij

 • 1 op de 10 werknemers krijgt na het verlies van een dierbare een burn-out;
 • Bijna de helft (44%) kon na het verlies van een dierbare één of meerdere dagen niet werken;
 • 33% heeft zich kort ziekgemeld;
 • 9% was langdurig ziek afwezig;
 • 26% ging weer té snel aan het werk.

Omgaan met rouw op het werk

Het is dus belangrijk om bewust met rouw om te gaan. Als het jezelf overkomt, of als je te maken krijgt met een rouwende collega of werknemer. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Toch kun je het wel verlichten. We geven je graag een aantal tips, hoe je dit het best aanpakt.

 1. Rouw hoort bij het leven. Accepteer dat het compleet normaal is om verdriet te hebben. Iedereen krijgt te maken met rouw. Het is belangrijk dat je ermee leert omgaan. Het accepteert. Dat is niet eenvoudig, wel belangrijk.
 2. Luisteren heelt. Op verdriet heerst een taboe. We bespreken het niet graag. Beleven het niet met elkaar. Terwijl iemand die rouwt vaak een luisterend oor nodig heeft. Ook wanneer er een bedrijf draaiend gehouden moet worden. Soms is een gesprek van een paar minuten al voldoende. Het gaat erom dat iemand gezien wordt. Gehoord. Juist wanneer ze het moeilijk hebben.
 3. Werk is heilzaam. Werk geeft structuur aan je leven. Een dagindeling. En de mogelijkheid om je als rouwende weer te verbinden aan een doel. Aan collega’s. Maar werken is alleen heilzaam, als er binnen het bedrijf ruimte is voor verdriet. Het is belangrijk dat leidinggevende en collega’s weten wat verdriet met mensen doet en hoe ze ermee om moeten gaan. Wordt het verdriet van de rouwende toegelaten en is er kennis over de impact van rouw op een werknemer? Dan helpt werken juist in het overleven van verdriet.
 4. Verdriet is hard werken. Verdriet gaat nooit helemaal over. Het slijt. En je kunt het overleven. Hoewel het soms niet zo voelt. Verlies verwerken is hard werken. Soms zelfs zo hard dat het al je energie kost. Dat hoort erbij. Het is een normaal onderdeel in het rouwproces. Belangrijk, dat een leidinggevende beseft dat die enorme inspanning, er voor kan zorgen dat simpele klusjes blijven liggen. Omdat de werknemer moe is. Of het simpelweg vergeet.
 5. Geef ruimte aan verdriet. Als er binnen een bedrijf ruimte is voor verdriet, schept dit verbondenheid. De perfecte voedingsbodem voor een gezonde werkomgeving. Een met minder verzuim. En met meer winst. Het betaalt zich dus uit.
 6. De eerste werkdag. Je eerste werkdag als je rouwt. Dat valt vaak niet mee. Het is belangrijk dat collega’s begrijpen wat ze kunnen doen. Voor hen is het vaak moeilijk om te weten hoe je iemand benadert die verlies heeft geleden. De neiging bestaat om weg te kijken. Het verlies te negeren. Maar hoe fijn is het als je collega je ‘s ochtends ophaalt om naar het werk te gaan? Of je bij de deur opwacht om je welkom te heten.
 7. Leer meer over rouw. Een leidinggevende of collega kan je verdriet met de beste bedoelingen negeren. Puur omdat hij bang is je vragen te stellen. Ze weten niet met de situatie om te gaan. Terwijl een luisterend oor je misschien al op weg helpt. Het is dus belangrijk dat het bedrijf zich verdiept in de impact van rouw. En natuurlijk, hoe je er goed mee omgaat.

CNV-rouwhandreiking ‘hoe werkt rouw?’

Om werkgevers te helpen omgaan met rouwende werknemers ontwikkelden wij een gratis rouwhandreiking. Daarin staan praktische adviezen en voorbeelden om medewerkers te ondersteunen.

Rouwhandreiking aanvragen

Andere CNV-acties

Ben jij benieuwd wat het CNV onderneemt, om ervoor te zorgen dat rouwende werknemers op een duurzame manier weer aan het werk kunnen en blijven? Bekijk dan eens onze dossierpagina. Daarop krijg je inzicht in welke acties we ondernemen, aan cao-tafels en in politiek Den Haag, om rouw op het werk op de kaart te zetten. Check hier de dossierpagina.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict