Reactie vakbonden op opzegging sociaal plan

Gisteren informeerden wij jullie over de uitkomst van het gesprek met de directie van Swedish Match. Kort na het versturen van de nieuwsbrief ontvingen wij een brief waarin de werkgever het sociaal plan opzegt.

Het sociaal plan dat de bonden en werkgever in 2006 met elkaar zijn overeengekomen ging uit van het principe dat ook voor toekomstige reorganisaties duidelijkheid zou worden gecreëerd. Men maakte daarom heel bewust de keuze voor een langdurend sociaal plan. Dat is ook bevestigd door de directie van Swedish Match in de gesprekken die wij onlangs voerden. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat er juist nu, de eerste grote reorganisatie sinds het afspreken van het plan, toch nieuwe inzichten zijn.

De werkgever stelt dat in het sociaal plan heel duidelijk is aangegeven dat er bij gewijzigde wetgeving overleg plaats moet vinden. Dat is juist. De wetgeving is echter al in 2015 gewijzigd en men had dus 7-8 jaar de tijd om een wijziging van het sociaal plan voor te stellen. Kennelijk vond men dit niet nodig. Vreemd om er dan nu – juist op het moment dat je mensen wil ontslaan – op terug te komen.

Het artikel gaat echter verder. Er staat dat bij gewijzigde wetgeving overleg plaatsvindt over de gevolgen hiervan en dat partijen zullen streven naar oplossingen waarbij er geen extra kosten voor werkgever zijn. Wat ons betreft is aan deze voorwaarden voldaan. 

De uitgangspunten die destijds leidend zijn geweest bij het opstellen van het sociaal plan gelden wat ons betreft nog steeds. We hebben een goed sociaal plan afgesproken. Een combinatie van goede begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe werkgever en compensatie voor jullie jarenlange niet-aflatende inzet in de vorm van een beëindigingsvergoeding. Het is een robuust plan (bovengemiddeld misschien), maar om die reden niet minder passend.

Onvolledige informatie in de brief van werkgever

In de brief die door jullie werkgever is opgesteld wordt onvolledige informatie gegeven. Er wordt aangegeven dat de wetgever het werkgevers verplicht om transitievergoeding uit te keren. Dat is juist, alleen dit is natuurlijk slechts een ondergrens. Het staat sociale partners (vakbonden en werkgevers) vrij om betere afspraken te maken. Ter illustratie: we hebben ook een wettelijk minimumloon, maar in de cao maken we toch écht andere loonafspraken. Dat er een transitievergoeding bestaat betekent in ieder geval niet dat je alleen de wettelijke transitievergoeding kunt afspreken.

De werkgever geeft ook aan dat de kantonrechtersformule niet meer is opgelegd sinds 1 januari 2015. Zoals eerder gezegd: sociale partners maken afspraken die bovenwettelijk zijn. In 2022 hebben zowel FNV als CNV Vakmensen in verschillende trajecten afspraken gemaakt op basis van de kantonrechtersformule. Het is nog áltijd een leidraad voor sociale partners al wordt het niet altijd overal afgesproken.

Vervolg

Op dit moment beraden wij ons als vakbonden op een reactie. We adviseren werknemers van Swedish Match in de tussentijd niets te tekenen. Krijg je een gesprek met een beëindigingsvoorstel als uitkomst? Neem dan contact op met de vakbond voor advies. Teken in ieder geval nooit een vaststellingsovereenkomst welke uitgaat van finale kwijting. Op die manier behoud je alle rechten om alsnog een vordering te doen op de werkgever.

Mocht je op dit moment vragen hebben, neem dan contact met mij op.

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl

 

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Metaalbewerkingsbedrijf blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.