Mercedes Benz CAC, korte update inzake Sociaal Plan

Zoals jullie op begin februari 2023 al van jullie werkgever hebben begrepen, zijn er plannen om een deel van het werk van het Klant Contact Center te verplaatsen. Het is begrijpelijk dat dit werknemers ongerust maakt. Op 28 februari 2023 hebben de betrokken bonden FNV en CNV overleg gehad hierover met jouw werkgever.

Wij hebben daar in eerste instantie duidelijk aangegeven het nut en de noodzaak van de reorganisatie niet te begrijpen. Ook zijn wij van mening dat medewerkers in Maastricht van werk naar werk begeleid moeten worden en hun baan niet moeten verliezen. Hoe graag wij ook een helder en concreet antwoord willen hebben op de vraag van nut en noodzaak, is dit in de eerste plaats een opdracht voor de ondernemingsraad. Het is aan hen om dit helder te krijgen om op basis daarvan een advies af te geven. Uiteindelijk zullen zij dit ook naar alle werknemers moeten (kunnen) uitleggen. Wij vertrouwen erop dat de ondernemingsraad deze taak serieus oppakt.

Enquête 

Hoewel wij vraagtekens blijven plaatsen bij het nut en de noodzaak van deze reorganisatie, richten wij ons als bonden wel alvast tot de “hoe” vraag, ofwel de onderhandelingen voor een goed vangnet voor de werknemers. Om de eisen hiervoor helder te krijgen, hebben wij jullie gevraagd mee te werken aan een enquête. Die is massaal ingevuld, waarvoor dank. Jullie hebben aangegeven de volgende punten belangrijk te vinden:

  • 3x De wettelijke transitievergoeding en nooit lager dan 7.500 euro;
  • Compensatie pensioen vanaf 55 jaar;
  • Terugkeerregeling een jaar na aanzegging;
  • Zodra je bent aangezegd, vrijstelling van werkzaamheden met behoud van salaris.

Wij hebben de punten, zoals opgehaald uit de eerder uitgestuurde enquête, op 28 februari 2023. mondeling besproken met de werkgever en deze daarna schriftelijk toegestuurd. Afgesproken is dat werkgever zich hierover zal beraden en wij verwachten voor onze eerstvolgende onderhandeling op 10 maart 2023 een reactie hierop.

Stuur deze nieuwsbrief door naar zoveel mogelijk collega’s!

Wij zullen jullie na 10 maart 2023 verder informeren.

Rémy Biesmans
Bestuurder VNV Vakmensen
M 06-28 33 42 84
E  r.biesmans@cnvvakmensen.nl