Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

Het is alweer even geleden dat de cao voor motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf is afgesloten. In juni heeft iedereen, als het goed is, een loonsverhoging van 2,3 procent ontvangen. Anders dan in de vorige cao heeft de werkgever niet meer de mogelijkheid om eenzijdig de loonsverhoging niet te betalen en te vervangen door vrije dagen. Is er toch een werkgever die niet de loonsverhoging heeft betaald en lid is van de Bovag. Laat dit dan aan mij weten.

3de WW-jaar

Op je loonstrook kun je zien dat er voor reparatie van het derde WW-jaar iedere maand een bedrag wordt ingehouden op je loon. Hierbij kan ook de term SPAWW staan. Inmiddels is bekend dat vanaf 1 januari 2023 tot en met december 2024 hiervoor tijdelijk geen bedrag meer wordt ingehouden. Op dit moment gaat het om een percentage van 0,2 procent. Dit was nog niet bekend op het moment dat we een nieuwe cao afsloten.

5 Mei en inzetbaarheidsuren

Er zijn de afgelopen tijd vragen binnengekomen over 5 mei en de inzetbaarheidsuren. Er zijn werknemers, die aangeven dat de oudere werknemer uren moet inleveren zodat de jongere werknemer vrij kan krijgen op 5 mei.

Hoe begrijpelijk ook dat dit wordt gedacht, toch staat dit los van elkaar. 5 Mei was een voorstel van de vakorganisaties en aanpassing inzetbaarheidsuren kwam van de kant van werkgevers.

In eerste instantie wilden werkgevers een grotere negatieve aanpassing doen dan uiteindelijk in het resultaat terecht is gekomen.

Cao in de toekomst

Deze cao loopt nog meer dan een jaar, tot 1 november 2023. Het is echter nooit te vroeg om al na te denken over de volgende cao. Wie wil samen met de cao-commissie gaan nadenken over voorstellen voor de volgende cao. Of je nu net bent begonnen in de sector of al heel lang meedraait, of je verkoper bent, monteur of medewerker receptie. Iedereen is welkom om mee te denken.

Laat het mij weten. Dit kan per mail of whatsapp. Niet nu meteen, eerst genieten van de vakantie.

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 51601989

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.