Bonden sturen Swedish Match reactie op opzegging sociaal plan

In de vorige nieuwsbrief heb je gelezen over de opzegging van het sociaal plan door Swedish Match. Een oneigenlijke beslissing! In onze reactie naar de werkgever laten we er geen misverstand over bestaan: Wat ons betreft dient het sociaal plan onverkort uitgevoerd te worden.

De OR heeft hiervoor een advies aanvraag ontvangen over de voorgenomen reorganisatie en zal dit weloverwogen beoordelen. Er staat druk op de OR. Afgesproken is dat Vakbonden en OR samen optrekken. Wij hebben de OR verzocht niet eerder advies uit te brengen, dan nadat er absolute duidelijkheid is verkregen, over de toepassing van het Sociaal Plan. Zoals gezegd, de OR beoordeelt de adviesaanvraag; Vakbonden gaan over de sociale gevolgen van de voornemens.

Gelukkig ligt er het Sociaal Plan uit 2006 waarvan door partijen indertijd is afgesproken dat bij elke toekomstige reorganisatie dat plan zou gelden. Dan zou je denken, mooi, dat is geregeld. Niets is minder waar!

Op maandag 18 juli jl. heeft het plantmanagement formeel het Sociaal Plan 2006 opgezegd. Onduidelijk is wat de exacte reden is van de opzegging.

In 2006 is het Sociaal Plan zonder einddatum en zonder tussentijdse opzegmogelijkheid afgesloten. Wél is vastgelegd in het Sociaal plan dat veranderende wetgeving niet mag leiden tot toegenomen kosten voor de werkgever. Van dit alles is geen sprake. De wetgeving is inderdaad veranderd, er is nu een wettelijke basis voor een minimum ontslagvergoeding in de vorm van de transitievergoeding.

Het zal duidelijk zijn dat het oude Sociaal Plan 2006 fors hogere ontslagvergoedingen kent dan de transitievergoeding. Het lijkt erop dat Swedish Match ervoor kiest om de rekening van de eigen beslissing af te wentelen op de werknemers. Onbestaanbaar!

Op 26 juli jl. hebben Vakbonden bijgaande brief naar het plantmanagement gestuurd.

We vragen van het plantmanagement onverkort en volledig het Sociaal plan 2006 toe te passen en de opzegging in te trekken. Daar zit geen woord Spaans bij. Vakbonden verwachten dat zonder druk Swedish Match niet bereid zal zijn alsnog het Sociaal Plan 2006 toe te passen.

Aankomende maandag 1 augustus staat er een vervolggesprek gepland. We berichten jullie daarna verder.

Mocht je collega's spreken die nog geen lid zijn van de vakbond, praat hen dan bij over het standpunt van de bonden. Hoe meer mensen wij achter ons scharen des te sterker we staan in onze strijd voor rechtvaardigheid. 

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl 

Downloads

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Metaalbewerkingsbedrijf blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.