Crisiscao MvT is een feit. Hoe nu verder?

Alle partijen hebben met het onderhandelingsresultaat ingestemd. Hiermee is de cao een feit voor alle werkgevers die lid zijn van de Bovag. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van het generatiepact dan is dit dus weer mogelijk met ingang van 1 januari 2021.

Loonsverhoging
Per 1 februari staat de eerste structurele loonsverhoging van 1 procent gepland.

Mocht jouw werkgever willen kiezen voor 2 crisisbestrijdingsdagen dan had hij dit in januari aan jullie moeten vertellen. Heeft hij dit niet gedaan dan mag je er van uitgaan dat je 1 procent loonsverhoging krijgt. Kiest jullie werkgever voor 2 crisisbestrijdingsdagen dan krijg je de structurele loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2022.

Maar maakt jouw werkgever gebruik van NOW 2 en NOW 3 dan hoeft hij de loonsverhoging niet te betalen. Als blijkt dat er geen recht was op NOW 2 en/of NOW 3, dan moet de loonsverhoging alsnog met terugwerkende kracht tot 1 februari 2021 worden betaald.

Generatiepact
Het generatiepact is omgezet van een pilot in een structurele cao-afspraak. Wie gebruik wil maken van deze regeling kan deze weer aanvragen bij de werkgever. De regeling is sinds 1 januari weer open.

Regeling Vervroegd Uitreden (RVU)
Momenteel wordt hard gewerkt aan de mogelijkheid om medewerkers maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te laten stoppen met werken. De zogenaamde zware beroepenregeling. De verwachting is nog steeds dat vanaf 1 juli de eerste werknemers hiervan gebruik kunnen maken. Zodra hierover meer bekend is, krijgen jullie deze informatie.

In ieder geval kan ik al aangeven dat een medewerker straks zelf een aanvraag moet doen om van deze regeling gebruik te maken. Niet de werkgever. De werkgever kan dan ook niet weigeren om mee te werken.

Vragen en/of opmerkingen
Heb je vragen of opmerkingen over de cao of over andere onderwerpen? Stel ze op Je Achterban, de community voor alle werknemers in de motorvoertuigen.

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 89
n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl