Regionale stakingsacties in de metaaltechniek

Werkgevers in de metaaltechniek gaan het de komende tijd merken: veel werknemers pikken het niet dat er nog altijd geen zicht is op een nieuwe cao. Verspreid over het land gaan komende tijd werknemers in actie komen. ‘Er is een schreeuwend tekort aan goede vakmensen. Die verdienen loon naar werken, met een goede cao. Die scheep je niet af met een loonsverhoging onder het inflatieniveau’, stelt landelijk onderhandelaar Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen.

Cao verlopen

De cao Metaal en Techniek (circa 320.000 werknemers) is per 1 oktober verlopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van slechts 1,4% (ver onder de inflatie). Samen met FNV organiseert CNV Vakmensen de komende tijd stakingsacties in de regio.

Overzicht van de stakingen

Veilige stakingen

Vanwege de coronamaatregelen organiseren de bonden een ‘staakstraat’, zoals eerder ook bij de acties in de Metalektro is gebeurd. Actievoerders komen met eigen vervoer naar de actielocatie, leveren daar hun stakingsformulier in en gaan vervolgens naar huis.

Stakingoverzicht

Datum Regio Locatie Tijd Informatie
22 november 2021 Friesland 7.30 - 8.30 uur Het gaat om werknemers van onder meer SRI Veenwouden, FIB Industries, FIB Beersystems en Polem Lemmer.
22 november 2021 Friesland Parkeerplaats 4, Recreatiegebied de Groene Ster 7.30 - 9.00 uur Het gaat om werknemers van onder meer SRI Veenwouden, FIB Industries, FIB Beersystems en Polem Lemmer.
22 november 2021 Utrecht, Amersfoort en Gorinchem Savannahweg, Lage Weide 9.00 - 11.00 uur
19 november 2021 Rotterdam en West-Brabant stadion Feyenoord, Olympiaweg 34 9.00 – 10.00 uur Het gaat om werknemers van onder meer Equans, Croon Wolter en Dros, Spie, Facta, Snijders Electrotechniek, Delta Reefer Care, Thermo King, Bakker Sliedrecht en RH Marine.
Een overzicht van de stakingen

De eisen van CNV Vakmensen

 1. voor iedere werknemer in de sector het recht om 3 jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken (de RVU-regeling)
 2. voortzetting van het generatiepact zoals die in de (geëxpireerde) cao staat omschreven, met het recht op de 60-80-100-regeling (60% werken met 80% loon en 100% pensioenopbouw)
 3. uitbreiding van het verlofsparen van 50 weken naar 100 weken
 4. consignatiediensten worden door werknemers boven de 55 jaar uitsluitend op vrijwillige basis verricht
 5. 1% van de loonruimte wordt beschikbaar gesteld voor een individuele leerrekening
 6. € 100.000,00 wordt beschikbaar gesteld aan vakorganisaties om instroom van werknemers buiten de sector te stimuleren
 7. 3% loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een vloer van € 110 bruto per maand
 8. een stagevergoeding van minimaal € 200 bruto per maand
 9. aanvulling tot 100% van laatstverdiende salaris, op de uitkering op basis van wet WIEG
 10. betaald ouderschapsverlof
 11. faciliteren van tijd voor mantelzorg
 12. thuiswerkvergoeding van € 2 per dag
 13. 5 mei als feestdag opnemen in de cao