Ik wil dit jaar meer/minder* koopkracht

*Doorhalen wat niet van toepassing is

De cao Metaal en Techniek is een van de grootste cao’s van het land: hij geldt voor zo’n 320.000 werknemers. Al die vakmensen – ook jij dus – krijgen in de nieuwe cao, als het aan de werkgevers ligt, een loonsverhoging ver onder de inflatie. Wat vind jij ervan om aan koopkracht in te leveren? Laten we dat zomaar gebeuren?

De cao is per 1 oktober vorig jaar verlopen. We konden er met de werkgevers helaas niet uitkomen, zoals je weet. De werkgevers bieden een loonsverhoging van gemiddeld 1,4%. Dat is veel te weinig. Afgelopen week werd duidelijk dat we vorig jaar een inflatie hadden van maar liefst 2,7%. En in de afgelopen maanden is de infatie helemaal omhoog geschoten, ruim boven 5%. Iedereen ziet dat boodschappen, brandstof en energie flink duurder zijn geworden.

Conclusie: in de nieuwe cao moeten de lonen echt omhoog. Anders lever je aan koopkracht in.

Vakmensen zijn hard nodig

Eerlijk gezegd begrijpen wij de opstelling van de werkgevers niet. Er is momenteel een groot tekort aan goede vakmensen. Dan moet je als werkgever juist zorgen voor een goede cao, met minimaal behoud van koopkracht. Ook andere goede regelingen zijn belangrijk. Voor ouderen bijvoorbeeld dat ze eerder kunnen stoppen met werken, als ze dat willen. Voor jongeren betaald ouderschapsverlof en een aanvulling op het geboorteverlof. En zo kunnen we nog wel meer dingen bedenken. Je vindt onze wensenlijst op de actiesite.

Ludieke actie: open sollicitatie aan werkgevers

Afgelopen week hebben we een ludieke actie gehouden, in de vorm van een open sollicitatie aan werkgevers. Daarin schrijven we hoe belangrijk het is om vakmensen goed te waarderen en belonen. Je vindt de open sollicitatie HIER en als download bij dit bericht.

Stevigere acties: stakingen

Met alleen ludieke acties komen we er niet. Sinds november vorig jaar hebben we, verspreid over het land en samen met de andere bonden, al 27 stakingen georganiseerd. Afgelopen dagen waren er 24-uursstakingen in Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar, Emmen en Assen. Misschien heb je zelf wel meegedaan. Heel goed! Zo niet, sluit je bij een volgende stakingsoproep ook aan, samen met je collega’s. Als grote groepen werknemers in actie komen, gaan de werkgevers vroeg of laat echt wel overstag.

Twijfel je of je mee wilt doen?

Ik kan me voorstellen dat je even een drempel over moet om het werk neer te leggen. Zeker als het erg druk is op het werk. Twee dingen:

  1. Je staakt voor een goede reden: een cao voor jou en je collega’s
  2. Je staakt niet uit protest tegen je eigen werkgever, maar uit protest tegen de werkgeversclub FWT (die namens alle werkgevers onderhandelt). Misschien heb jij een prima werkgever, die graag ook een goede cao voor de werknemers wil. Maar dan moet de FWT dat ook willen. Een staking is voor elke werkgever heel vervelend, maar uiteindelijk is jouw werkgever ook gebaat bij tevreden werknemers, die de beloning krijgen die ze verdienen.

Reageer!

Heb je vragen over de cao-onderhandelingen? Of over de acties die we organiseren? Laat het weten! Je kunt mij mailen of reageren via onze actiesite.

Bernard Zijlstra
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 83 39 64 79
E: b.zijlstra@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error