Nieuwe cao Grh. in Banden en Wielen

Leden van CNV Vakmensen die werkzaam zijn in een Groothandel in Banden en Wielen hebben in meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao.

Reacties van leden: Het loonbod van werkgevers vonden enkele leden mager, zeker in bedrijven waar men weinig van de Corona maatregelen heeft gemerkt. Er zijn ook leden waar het in het bedrijf wél een stuk minder is gegaan. Zij vinden de loonsverhoging soms ook aan de magere kant maar tonen, gelet op de omstandigheden, meer begrip. Hoe dan ook, een meerderheid van de uitgebrachte stemmen geeft akkoord en dat is leidend.

Sector-cao: Dit is het beeld wat bij een sector-cao kan ontstaan. Er zullen altijd bedrijven zijn die het beter doen dan andere en daarom zal je nooit iedere medewerker tevreden kunnen stellen. Nu is dit een minimum cao. Dat betekent o.m. dat van de cao mag worden afgeweken als dat in het voordeel van de werknemer is. Zo mag een werkgever het personeel bijvoorbeeld meer salaris of verlofdagen toekennen dan in de cao is vermeld.

Verruiming mogelijkheden: Er zijn ook afspraken gemaakt die aan de wensen van veel leden tegemoet komen. Zo is er nu een mogelijkheid voor medewerkers in fysiek zware functies (denk aan functies in de werkplaats, een magazijn of productie-omgeving en zij die werken in ploegen- of consignatiediensten met een salaris tot een maximum van functiegroep 8) om 3 jaar voorafgaand aan de AOW-datum, gebruik te maken van een nieuwe variant van het generatiepact.
Zij krijgen de mogelijkheid om 60% te gaan werken (met een minimum van 2,5 dagen per week, 20 uur), met behoud van 80% salaris en 100% pensioenopbouw.
Deze variant komt naast de bestaande 80/90/100 regeling die voor iedereen vanaf 60 jaar te gebruiken is. Het was dus al mogelijk om 80% te werken (met een minimum van 3 dagen per week, 24 uur), met behoud van 90% salaris en 100% pensioenopbouw.

Duurzame inzetbaarheid: We hebben afgesproken om ook in 2022 ontwikkelvouchers ter waarde van € 500,- beschikbaar te stellen. Alle informatie daarover is binnenkort op de website van de sector beschikbaar. Tevens wordt er een werkgroep geformeerd om duurzame inzetbaarheid in de branche verder onder de aandacht te brengen. Zo blijkt het niet vanzelfsprekend dat medewerkers nadenken over hun toekomst in deze sector of elders en mogelijkheden tot verdere ontwikkeling.  We vinden dat toch erg belangrijk en daarom gaan we er wat mee doen. Als jij over dit onderwerp in de werkgroep wilt meedenken en –praten kan je dat Arie Kasper kenbaar maken.

Vragen of opmerkingen? Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Zijn emailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402. Maar je kunt ook online vragen stellen -en meepraten- over jouw werk en de cao waar jij onder valt. Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/ Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.