Werkgevers klagen over personeelstekort, maar bieden minder dan inflatie

Werkgeversorganisatie AWVN luidde vandaag de noodklok. Er is of dreigt in veel sectoren een groot tekort aan personeel. Een terechte constatering. Maar tegelijkertijd zien we dat jullie cao, met 320.000 werknemers een van de grootste van ons land, nog steeds niet tot stand komt. Het is verbijsterend, zeker gezien het grote tekort aan goede vakmensen, dat de werkgevers in de metaal en techniek een loonsverhoging bieden van gemiddeld 1,4%. Dat is ruim onder de inflatie, die op dit moment door het dak gaat.
Er moet snel een nieuwe cao komen - de vorige cao is al op 1 oktober verlopen. Afgelopen weken hebben werknemers in de metaal en techniek op meerdere plekken in het land actie gevoerd en het werk voor 24 uur neergelegd. Vandaag weer in Eindhoven, komende vrijdag in het oosten van het land en volgende week op weer andere plekken. Het ziet ernaar uit dat we daar voorlopig mee door moeten gaan, want de werkgevers komen op geen enkele manier in beweging. 

Druk opvoeren

Als we een goede cao willen, dan zullen we met elkaar de druk op moeten voeren. Realiseren jullie je wel hoe sterk jullie op dit moment staan? Er is een groot tekort aan vakmensen, jullie zijn keihard nodig. Je verdient een goede cao, dus kom voor jezelf op en spoor elkaar aan om een volgende keer ook mee te doen met een stakingsactie! Je zult zien: vroeg of laat gaan de werkgevers door de bocht. Of vind je het allemaal wel OK, dat je er straks in koopkracht op achteruit gaat? Ik kan het me niet voorstellen.

Koopkracht behoud

Vandaag hebben we onze ergernis over de houding van de werkgevers ook via de media geuit in een persbericht. Het pleidooi van AWVN voor een nationaal actieplan arbeidsmarkt vinden we namelijk nogal huichelachtig. Laten de werkgevers er eerst maar eens voor zorgen dat jullie minimaal je koopkracht behouden - in plaats van verliezen.

Vragen?

Heb je vragen over de cao of over de acties die we organiseren? Heb je hulp nodig bij het mobiliseren van collega's in jouw bedrijf? Laat het me weten.

Bernard Zijlstra
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 83 39 64 79
E: b.zijlstra@cnvvakmensen.nl