Geen enkele beweging bij werkgevers metaal en techniek

Inmiddels zitten we bijna een half jaar zonder cao. De cao-onderhandelingen zijn eind september op niets uitgelopen. Daarop hebben we besloten actie te voeren. Inmiddels zijn we ruim 45 stakingsdagen verder, zonder ook maar één handreiking van de werkgevers.

Er ligt een loonbod van omgerekend 1,4% en een aantal verslechteringsvoorstellen op gebied van duurzame inzetbaarheid. Denk aan het versoberen van de ouderendagen en het generatiepact.

Alles wordt duurder

In de afgelopen maanden is de inflatie in de afgelopen maanden gierend gestegen. Alles wordt duurder en iedereen merkt dit, bijvoorbeeld aan de energierekening of aan de pomp. Straks zullen we het ook gaan merken in de stijging van de prijzen voor voedsel. Een loonsverhoging van 1,4% is volstrekt onvoldoende om deze prijsstijging te compenseren.

Bedrijven hebben een goed jaar achter de rug

Ondertussen hebben de bedrijven in de sector een goed jaar achter de rug. De tekorten aan goede vakmensen zijn enorm en zullen blijven oplopen. Tot dusver hebben de bedrijven niet laten zien dat ze dit een heel groot probleem te vinden. Dit blijkt wel aan het pakket aan arbeidsvoorwaarden dat de werkgevers bieden.

Cao komt er niet vanzelf

Deze week zijn we over gegaan op stakingen van 48 uur. Het blijkt wel dat een cao er niet vanzelf komt en dat we de acties voorlopig moeten voortzetten. Ik hoop dat ik op je kan rekenen.

Coronamaatregelen

Afgelopen maanden hebben we via de staakstraten opgeroepen om je in te schrijven als staker. Helaas was dat onder de corona-omstandigheden niet anders. Gelukkig zijn de maatregelen afgeschaft. Hierdoor zullen we afstappen van de staakstraten en de stakingen op locaties organiseren, zodat we elkaar weer ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan.


Bernard Zijlstra
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 83 39 64 79
E: b.zijlstra@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error