Wanneer je loonsverhoging kunt krijgen
Je kunt salarisverhoging krijgen door afspraken die in de cao staan. In je cao staat dan met welk percentage het loon omhoog gaat en op welke datum. Je werkgever is verplicht dit door te voeren. Na een zogenoemde loonronde of periodieke loonsverhoging krijg je als werknemer dan meer loon. Zijn er geen afspraken? Je kunt ook zelf over een hoger salaris onderhandelen.
Salarisverhoging na een loonronde
De meeste bedrijven verhogen minimaal één keer per jaar je salaris. Dit gebeurt in de loonronde. De loonrondes kunnen het resultaat zijn van cao-onderhandelingen tussen ons en jouw werkgever. Wij vinden een goed loon voor jou namelijk erg belangrijk.
Periodieke loonsverhoging
Naast de verhoging op basis van de cao zijn er ook periodieke verhogingen. Bijvoorbeeld na je verjaardag. Of omdat je weer een jaar langer bij je werkgever werkt, en dus begint aan een nieuw dienstjaar. Dit soort verhogingen zijn wat ouderwets, maar komen nog steeds voor. Al speelt tegenwoordig vaker de beoordeling van je werk mee voor een periodieke loonsverhoging. Over de hoogte kun je dan zelf onderhandelen.
Opslag na onderhandeling over je salaris
Je kunt ook zelf een hoger salaris vragen. Zoals bij:
- Een promotie
- Een nieuwe baan
- Een vast contract
- Een goede beoordeling
- Het afmaken van een opleiding
Lees meer over salarisonderhandelingen.
Wat je moet weten over salarisverlaging
Kom je in een andere functie terecht, bijvoorbeeld na een herplaatsing? Soms hoort daar dan een lager loon bij. Je salaris gaat ook omlaag als je geen bijzondere diensten meer draait waar je een toeslag voor krijgt. Goed om te weten: je werkgever mag je salaris echt niet zomaar verlagen.