Alles over het functionerings- en beoordelingsgesprek

Feedback krijgen is belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Op de werkvloer zijn er twee gesprekken die hierin centraal staan: het functionerings- en beoordelingsgesprek. Maar wat houden deze gesprekken precies in? En hoe bereid je je erop voor? We leggen het aan je uit.

Wat is een functioneringsgesprek?

Het functioneringsgesprek gaat over je functioneren. Het doel van het functioneringsgesprek is het geven en krijgen van feedback. Er is geen beoordeling, zoals bij een beoordelingsgesprek of eindejaarsgesprek. Je voert het gesprek met je leidinggevende. Samen bespreken jullie hoe jij je werk doet en hoe de samenwerking verloopt. Waar kan het beter? Wat zijn de plannen voor later? Hier maak je duidelijke afspraken over.

Onderwerpen tijdens het functioneringsgesprek

Tijdens het functioneringsgesprek bespreek je verschillende onderwerpen. Denk aan:

  • Welk werk je doet
  • Het niveau van je werk
  • Of je blij bent met je werk
  • Plannen voor de toekomst
  • De sfeer op je werk
  • Samenwerking met je team en leidinggevende
  • Wat je goed en minder goed kunt
  • Wat beter kan en hoe

Wat is een beoordelingsgesprek?

Tijdens een beoordelingsgesprek beoordeelt je leidinggevende je prestaties. Het doel van het gesprek is het krijgen van feedback. Je hoort wat goed gaat en wat beter kan. Vaak vullen collega’s een beoordelingsformulier in die je dan bespreekt. Het beoordelingsgesprek is meestal eenrichtingsverkeer. Het gaat echt over jou. Ook heeft het gesprek vaak een vervolg. Bijvoorbeeld een promotie, loonsverhoging of contractverlenging.

Salarisonderhandeling tijdens beoordelingsgesprek

Vind je dat je meet moet verdienen? Een promotie of goede prestaties kunnen redenen zijn voor salarisverhoging. Het beoordelingsgesprek is dé kans om dit aan te kaarten.

Voorbereiden op je functionerings- of beoordelingsgesprek

Komt jouw functionerings- of beoordelingsgesprek eraan? En wil je jezelf goed voorbereiden? We geven je graag een aantal tips:

  1. Weet wat je kunt verwachten
    Is dit je eerste gesprek? Vraag je leidinggevende wat jullie gaan bespreken. Dat kun jij je goed voorbereiden.
  2. Lees je laatste gespreksverslag
    Heb je al vaker zo’n gesprek gehad? Lees dan het vorige verslag. Schrijf op wat goed ging en wat beter kan. Denk ook na over je doelen en samenwerkingen.
  3. Bepaal je doelen
    wil je doorgroeien of een cursus volgen? Bedenk welke doelen je hebt, wat je wilt leren en hoe je werkgever je kan helpen.
  4. Bedenk welke afspraken je wil maken
    Wil je dat je werkgever je meer betrekt? Vraag dan om regelmatig samen te zitten. Denk na over afspraken die jou helpen je werk beter te doen.
  5. Maak notities
    Er komt een verslag, maar schrijf zelf ook dingen op. Vooral wat voor jou belangrijk is. Zo kun je afspraken later checken.
  6. Blijf rustig, ook als het moeilijk wordt
    Gaat het gesprek lastig? Blijf kalm en leg rustig uit hoe jij het ziet. Ben je het achteraf niet eens met de beoordeling? Ga dan niet akkoord, maar leg in een brief uit waarom je het oneens bent.

Vragen over het functionerings- of beoordelingsgesprek?

Zit je met vragen over je functioneringsgesprek? Of ben je het niet eens met je beoordeling maar weet je niet hoe je bezwaar indient? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over functionerings- en beoordelingsgesprek

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict