Update cao onderhandelingen Verf- en Drukinkt

Afgelopen week heeft de tweede onderhandelingsronde plaatsgevonden voor een nieuwe cao voor medewerkers in de Bereide Verf- en Drukinkt Industrie.

Nog geen loonbod van werkgevers

Ook in de tweede onderhandelingsronde zijn werkgevers nog niet met een loonbod gekomen. Wel geven zij aan zich te beseffen dat ze er niet aan ontkomen om mee te bewegen richting de gemiddelde cao loonstijging van dit moment. Overigens staan werkgevers er voor open om een loonstijging (deels) in euro's af te spreken (nominaal). Hierdoor stijgen procentueel de lagere inkomens meer dan de hogere inkomens. Wat CNV Vakmensen betreft wordt het nu hoog tijd dat werkgevers duidelijkheid geven over hun loonbod. Met de hoge inflatie, de gestegen energierekening en de vele andere toegenomen kosten, zoals de boodschappen in de supermarkt, staat de koopkracht van mensen zwaar onder druk en is de loonsverhoging één van de belangrijkste agendapunten tijdens deze cao onderhandelingen.    

Vitaliteitspact...Een opening?

Werkgevers zijn over het algemeen niet enthousiast over de huidige cao afspraak waarin het Persoonlijk Keuze Burget (PKB) is geregeld. Ze stellen voor om dit om te bouwen naar een generieke regeling waarbij de kosten gefinancierd worden uit hetzelfde potje als het PKB. Werkgevers opperen een mogelijke regeling a la het vitaliteitspact / generatiepact. Is dit een opening naar inderdaad een vitaliteitspact? Werkgevers hebben dit altijd tegengehouden, terwijl vakorganisaties al jaren hiervoor pleiten. Ook in de voorstellenbrieven van dit jaar hebben vakorganisaties hiervoor voorstellen gedaan. 

Vakorganisaties hebben aangegeven blij te zijn dat werkgevers willen praten over een vitaliteitspact, maar willen dat dit dan zonder voorwaarden vooraf gebeurt. We hebben het nu in eerste instantie over een studieafspraak waarin we gedurende de looptijd van de nieuwe cao de mogelijkheden gaan verkennen of we tot een regeling kunnen komen. Het resultaat zal dan onderwerp van gesprek zijn tijdens de onderhandelingen voor de cao die daarop volgt.

Andere punten

Werkgevers gaan akkoord met een aanpassing van de kilometervergoeding naar 21 cent per kilometer, maar ze gaan er niet in mee om de afspraak zodanig in te richten dat altijd het wettelijk fiscaal maximum wordt gevolgd. Werkgevers stemmen ook niet in met een aanpassing van het aantal kilometers waarover de reiskosten worden vergoed. 

Vakorganisaties vinden het een goed voorstel van werkgevers om een afspraak te maken over de mogelijkheid om een financiële coach in te kunnen schakelen. 

Werkgevers wilden een beperking van de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen tijdens ziekte. Dit is een verslechtering en daarom hebben vakorganisaties dit voorstel afgewezen. Werkgevers hebben dit voorstel inmiddels van tafel gehaald. 

Werkgevers hebben voorgesteld om het doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd in de cao mogelijk te maken. Vakorganisaties kunnen zich hierin vinden om hierover een cao afspraak te maken.

Vakorganisaties zijn bovendien positief over het voorstel om de regeling voor de diplomatoeslag uit te breiden met de ROVC-opleiding 'verfengineering'. Deze is vergelijkbaar met de VAPRO-opleiding 'verfvakman'.

Vervolg

Binnenkort staat de derde onderhandelingsronde gepland. Hopelijk komen werkgevers dan met een concreet en goed loonbod, zodat de onderhandelingen ook hierover kunnen starten. We houden jou vanzelfsprekend op de hoogte van het vervolg. 

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw
reactie!

Contact

Gedurende de onderhandelingen zal ik jou op de hoogte houden over de voortgang. Ondertussen zijn reacties altijd welkom. Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van
deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 E m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error