Teleurstellend eindbod van ViskoTeepak; werknemers nu aan zet!

Afgelopen dinsdag 26 maart 2024 hebben de vakbonden opnieuw met ViskoTeepak onderhandeld over een nieuwe cao. Die onderhandelingen waren op z'n zachtst gezegd erg teleurstellend.

Geen verbetering

We hadden de werkgever aan het eind van de vorige onderhandelingen met klem verzocht of ze hun best wilden doen voor meer mandaat uit Finland. We hadden verwachtingen dat ze in ieder geval een stap in onze richting zouden zetten. Dat is niet gebeurd. Op een heel klein puntje na kwam de werkgever met precies hetzelfde bod als de vorige keer. Een bod dat echt mijlenver afligt van onze eisen en jullie wensen. We hebben nog een poging gedaan door zelf een stap te maken, maar de werkgever wilde niks en deed gelijk een eindbod van 3,9% loonsverhoging. Dit repareert zeker niet de koopkrachtschade die jullie hebben opgelopen en het staat zelfs ver af van de gemiddelde loonsverhoging van 6,3% die in de cao's van 2024 tot nu toe wordt afgesproken.

Fatsoenlijke koopkrachtreparatie

Het is echt teleurstellend dat jullie werkgever niet bereid is jullie opgelopen achterstanden wat betreft de inflatie te compenseren, laat staan iets van vooruitgang af te spreken. Dat lijkt ons broodnodig en ook wat jullie verdienen. Helaas denken jullie werkgever en de directie in Finland daar anders over. 

Dit gaat nu al een paar jaar zo en het moet een keer afgelopen zijn! Bij ViskoTeepak in België is het wettelijk geregeld dat inflatie automatisch gecompenseerd wordt en vakbonden spreken daar bovenop jaarlijks een verbetering af. Als het daar kan, dan moet het in Nederland ook absoluut kunnen.

Ledenvergadering en acties?

Het officiële eindbod moeten wij nog ontvangen en deze zullen wij dan gelijk aan jullie doorsturen. Wij hebben alvast een gezamenlijke ledenvergadering van CNV en FNV ingepland op vrijdag 5 april 2024 om 14:00 uur in de kantine.
We gaan dan het eindbod ter stemming voorleggen. Als het eindbod afgewezen wordt, dan gaan we vragen of jullie bereid zijn actie te voeren en we gaan jullie vragen hierover te stemmen.

Het is dan ook heel belangrijk dat er zo veel mogelijk leden naar deze vergadering komen.
 Hoe meer mensen hoe krachtiger het signaal naar jullie werkgever dat jullie het niet langer pikken! Roep dan ook zo veel mogelijk collega's op om vrijdag 5 april 2024 te komen! 

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-51 60 20 22 / j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Stijn Duursma
Bestuurder CNV Vakmensen 
M: 06 81 91 95 55 / s.duursma@cnvvakmensen.nl