Start cao onderhandelingen Icopal

De huidige cao is inmiddels verlopen en op 12 mei hadden we de eerste bijeenkomst voor de nieuwe cao-onderhandelingen moeten plaats vinden. De werkgever heeft echter op het laatste moment deze afspraak afgezegd. De cao-onderhandelingen zullen nu vandaag starten. In de bijlage ontvangen je bij deze nieuwsbrief de definitieve voorstellenbrief namens CNV Vakmensen en de voorstellenbrief van de werkgever. 

Harmonisatie van de cao Icopal en de beton cao van Monier
Een ander onderwerp waarover we al een tijdje met de werkgever in gesprek zijn is de harmonisatie van de beide cao's. We hebben jullie ook al eerder maar ook tijdens de ledenraadpleging laten weten dat we met jullie werkgever in gesprek zijn om te komen tot een nieuwe cao voor de werknemers bij Monier en Icopal. Afgelopen donderdag is dit gesprek weer verdergegaan nadat er enige vertraging was ontstaan. Punt is namelijk dat de cao van Monier valt onder de werkingssfeer van de beton cao en bij Icopal hebben we een bedrijfscao. De beton cao kent geen dispensatie mogelijkheid dat betekent dat de werkgever extra stappen moet zetten om tot een eigen bedrijfscao te kunnen komen voor de nieuwe organisatie. Vraag is of dat lukt, waarbij het belangrijk is dat de nieuwe bedrijfscao in elk geval voor 95% beter moet zijn dan de cao die geldt voor de cao-beton. Deze duidelijkheid is er nu nog niet en het is ook maar de vraag of dat straks aan het eind van het hele traject of het ook gaat lukken. Daar zit voor CNV Vakmensen wel een punt van zorg. 

We hebben afgelopen donderdag een eerste vergelijking besproken die gemaakt is door de AWVN. Die maakt duidelijk waar de knelpunten zitten om tot een nieuwe gezamenlijke cao te kunnen komen. De komende tijd gaan we in gesprek om daar oplossingen voor te vinden. Een van de knelpunten is het verschil in pensioen. De directie heeft op 23 mei daarvoor een overleg staan met het pensioenfonds van de beton. De stip op de horizon waarop de nieuwe organisatiestructuur voor BMI moet beginnen is inmiddels verlegd naar 1 mei 2023. Dit geeft ons voldoende de tijd om over zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden met elkaar te vergelijk en in gesprek te gaan voor de nieuwe bedrijfscao van BMI.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de cao-onderhandelingen meld je dan aan voor de whatsappgroep. Dit kan heel eenvoudig door op deze link te klikken; https://chat.whatsapp.com/KTnifeBwOhpBYXgSEvtvSn

Heb je na het lezen van de nieuwsbrief vragen of opmerkingen of wil je ons punten meegeven voor het overleg, neem dan contact op met Klaas Banga (kaderlid) of met mij. Ik ben bereikbaar via onderstaande gegevens. 

Vriendelijke groet, 

Hank Oomkes
Bestuurder CNV Vakmensen

M: 065160 2057
E: h.oomkes@cnvvakmensen.nl

Downloads