Onderhandelingsresultaat ? Leden aan zet.

Na 3 dagen onderhandelen hebben vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor de CAO Chemours.

Onze inzet

Insteek van onze zijde was voornamelijk de automatische prijscompensatie (APC) en een inkomensgarantie. Chemours wilde alleen een verrekening van de huidige CPI (Consumenten Prijs Index) en wilde daar geen extra zekerheid voor werknemers tegenover zetten in de vorm van een automatische prijscompensatie.

We zijn teleurgesteld dat we op dit punt geen akkoord konden bereiken. Wel konden we afspreken dat de huidige CPI regeling wordt voortgezet onder voorwaarde van verrekening van de negatieve CPI.

Keuze voor verrekening

Het voorstel is dat jullie, de leden, de keuze krijgen over de verrekening van die negatieve CPI die binnen 12 maanden moet plaatsvinden. De keuzes zijn als volgt:
  • Per 1 juni een loonsverlaging van 3%
  • Verrekening van 3% via de teamdoelen + CPI van 1 januari verminderd met 3%
De eerste optie heeft als voordeel dat er direct wordt afgerekend en jullie daardoor de toekomstige CPI gewoon weer als loonsverhoging krijgen. De tweede heeft weer als voordeel dat jullie er per 1 juli niets op achteruit gaan.

Wat vinden wij

Nogmaals, we zijn niet blij met dit resultaat. Dat een prijscompensatie omhoog en omlaag gaat en dat dit twee kanten op werkt in salaris is logisch. Maar tegenover een loonsverlaging mag wat ons betreft wel de zekerheid van toekomstige APC staan. Dit is nu alleen geregeld voor de looptijd van deze cao.

Het enige wat Chemours wilde toezeggen is dat ze in de toekomst "waarschijnlijk" niet moeilijk gaan doen over voortzetting van de CPI regeling, veel te mager wat ons betreft.

Daarnaast stelt Chemours aanpassingen van de seniorenuren voor, hier zijn wij niet op ingegaan. Wel is aangegeven dat een werkgroep gaat onderzoeken of hier in de toekomst iets aan kan veranderen. Echter zonder enige vorm van toezeggingen.

Leden aan zet

Samen met jullie willen we bovenstaande gaan bespreken op een ledenraadpleging. Dit is jullie cao en alleen jullie kunnen bepalen wat we hiervan vinden. In de bijlage vind je de volledige tekst van het resultaat.

De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 19 juni in MFB de SOOS, 1e sessie om 14.00 uur en 2e sessie om 16.00 uur

Wij hopen jullie in grote aantallen te  mogen begroeten, 

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Soula Voultsidis en Henk van Spankeren
Kaderleden CNV Vakmensen

en

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error