CNV leden Enitor Primo: jullie stemden in met de cao

Op woensdag 16 november 2022 vonden de ledenvergaderingen plaats in It Koartling. Hoewel iedereen hierdoor wat meer reistijd had, was de opkomst goed. We hopen wel de volgende keer weer in de kantine van Primo af te spreken.

We hebben jullie eerst verteld dat er geen loonsverhoging in zit op 1 oktober 2022. Vanwege de EBIT die zoals volgens Primo onder de 8 zit.

Stemmen over de cao

Wij hebben daarna verteld over de laatste cao-onderhandelingen die we met jullie directie hebben gevoerd en wat daar uit is gekomen. Namelijk dat naast het akkoord op loon alleen de vakbondscontributie en de bijdrage aan de vakbonden akkoord is voor Enitor.

Jullie lieten ons weten dat teleurstellend te vinden. En dat onderwerpen zoals duurzame inzetbaarheid ook belangrijk zijn. We hebben met elkaar besproken dat het alleen nu niet veel zin heeft om te onderhandelen. Alleen de directeur zit aan tafel en die is liever bezig met andere onderwerpen. Het is heel belangrijk dat er snel een goede delegatie namens Primo aan tafel komt. Jullie gaven ook aan het belangrijk te vinden dat AWVN aanschuift.

We hebben de aanwezige leden gevraagd of die er mee in kunnen stemmen dat we de cao kunnen sluiten. Dat wil zeggen, dat we afspraken hebben over loon, vakbondscontributie en de bijdrage van Primo aan de bonden. En dat de cao afloopt op 1 april 2023. De aanwezige leden hebben daar unaniem voor gestemd.

Dat betekent dat we dus een akkoord met elkaar hebben over deze cao op alle onderwerpen en dat die cao loopt tot 1 april 2023. Dit hebben we de directie laten weten.

De komende cao-onderhandelingen

Aangezien de cao al weer snel afloopt, 1 april 2023 is het zomaar, gaan wij aan het begin van 2023 weer met jullie afspreken om de input voor de nieuwe cao op te halen. Daarbij kan rekening gehouden worden met een flinke loonvraag, gelet immers op de uit de pan rijzende inflatie. Maar ook dat jullie graag de onderwerpen die nu door Primo zijn afgewezen, in de nieuwe cao willen.

Nadat wij hebben opgehaald wat de vakbondsleden willen in de nieuwe cao, zullen wij richting Primo met een voorstellenbrief komen. En snel data afspreken waarop we gaan praten. Jullie hebben duidelijk gemaakt het niet te zullen accepteren wanneer het weer een heel lang proces wordt om een cao af te sluiten, zoals in deze cao is gebeurd. Wij geven jullie daar groot gelijk in. Een goede en mooie cao is belangrijk!

Vraag iedereen lid te worden!

Voor een goede en mooie cao hebben wij iedereen nodig. Geen cao zonder leden. Het zou mooi zijn als iedereen zich aansluit. Wij hebben de aanwezige leden daarom gevraagd zich als ambassadeur van de vakbonden op te stellen.

Bedankt voor de komst en reacties. We zien jullie graag weer in het voorjaar!

Tristan Westra
Bestuurder CNV Vakmensen
M  06-48 45 68 54
E  t.westra@cnvvakmensen.nl