Meerderheid akkoord: nieuwe cao bij Zeeland Refinery

De meerderheid van de leden CNV Vakmensen heeft afgelopen maandag tijdens de ledenbijeenkomsten of digitaal vóór het onderhandelingsresultaat met Zeeland Refinery gestemd. Dat betekent dat er een nieuwe cao voor jou en je collega's zal gaan gelden. Hieronder lees je wat er zal veranderen.

Het volledige onderhandelingsresultaat vind je in de bijlage. Voor degenen die er maandag niet bij waren zetten we de belangrijkste veranderingen nog op een rij.

Wat zijn de belangrijkste afspraken

  • Structurele loonsverhoging van 5,5% op 1 oktober 2022 voor een cao van één jaar.
  • Alle salarisschalen worden uitgebreid met een extra trede, waardoor het maximum van de schalen met een trede wordt verhoogd. Iedereen maakt per 1 januari 2023 een stap, ook de mensen die op hun maximum zitten.
  • Omdat iedereen dit jaar groeit in het salarisgebouw, wordt de cyclus voor mensen die al aan het eind van hun schaal zitten voor de opbouw van de driejaarsbonus voor één jaar bevroren en volgend jaar weer hervat. Nieuw afgesproken aanvulling: deze bevriezing geldt niet voor medewerkers die in 2023 of 2024 met pensioen zouden gaan, en anders door de bevriezing hun driejaarsbonus zouden mislopen. 
  • Werknemers onder de 'gele lijn' die op 1 maart 2022 geen stap hebben gemaakt maar wel de eenmalige uitkering van € 1000,-- bruto ontvingen, krijgen een extra trede met terugwerkende kracht per 1 oktober 2022 (naast de stap die ze maken per 1 januari 2023).
  • De reiskostenvergoeding wordt per 1 januari 2023 verhoogd van €0,19 naar €0,21 netto per kilometer. 
  • Bijlage V, onderdeel 8 van de cao wordt verlengd voor de looptijd van de cao. Dat betekent dat je de keuze hebt om de overwerktoeslag in tijd voor tijd om te zetten.
  • De vakbonden zullen betrokken worden bij de evaluatie van het 110%-plusrooster. De pilot wordt voorlopig voortgezet. 
  • Persoonlijke ontwikkelingsplannen van medewerkers moeten daadwerkelijk uitgevoerd worden door ZR. Tot nu toe gaven jullie aan dat dat amper gebeurde. Binnen het Shift-platform zal de voortgang worden besproken en zo nodig worden acties genomen. De vakbonden worden tijdens het periodiek-overleg over de voortgang geïnformeerd.
  • Gedurende de looptijd van de cao zullen opgebouwde bovenwettelijke vakantiedagen niet vervallen.
  • De protocolafspraken (fiscaal vriendelijk verrekenen vakbondscontributie, ZR betaalt het werknemersgedeelte van de WGA-gedifferentieerde premie) worden verlengd.

Wat gaat er nu gebeuren?

ZR heeft toegezegd om hard aan de slag te gaan om de nieuwe salarisafspraken nog in december voor elkaar te krijgen. De verhogingen per 1 oktober 2022 zullen met terugwerkende kracht nog in december worden verwerkt en middels een nabetaling in januari worden uitbetaald. Op deze wijze valt deze betaling nog onder het fiscaal jaar 2022. Ook zullen we natuurlijk aan de slag gaan met de definitieve nieuwe cao-tekst. 

Ook aandacht voor kritische geluiden en tegenstemmers

Hoewel van de CNV-leden een ruime meerderheid voor het onderhandelingsresultaat heeft gestemd, is er ook een behoorlijk aantal tegenstemmers. Een aantal opmerkingen hebben we al genoteerd bij de ledenraadpleging van afgelopen maandag. Heb je nog op-of aanmerkingen? Of vragen over de nieuwe cao? Laat het dan weten aan de kaderleden of aan mij, zodat we dat kunnen meenemen bij de onderhandelingen van komend jaar. 

Namens de onderhandelingsdelegatie willen we jullie bedanken voor de betrokkenheid bij de onderhandelingen dit jaar. Uiteraard wensen we jullie ook vast een fijne kerst en een mooi 2023 toe!

Reageren?

Wil je reageren of het hele cao-traject nog eens bekijken, ga dan naar de cao-pagina: Cao Zeeland Refinery | CNV Vakmensen

Mede namens de kaderleden:
Jesse de Decker en Erik Riemens

Jaap Bosma (bestuurder CNV Vakmensen) en
Hubert Koetsveld, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2886 6579 / h.koetsveld@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error