Leden wijzen eindbod Zeeland Refinery massaal af

93% van de CNV-leden en 98% van de FNV-leden wezen het eindbod van de hand. Op 28 november jongstleden organiseerden FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen achterbanraadplegingen waar we het eindbod van Zeeland Refinery in stemming brachten. De bijeenkomsten konden op de nodige belangstelling rekenen.

Veel leden voelen zich niet gewaardeerd en serieus genomen door het eindbod van Zeeland Refinery. Wij hebben de uitslag doorgegeven aan jullie directie en hebben toegezegd om hun reactie tot vrijdag 2 november af te wachten. Daarna zullen wij overgaan tot het organiseren en uitroepen van ¾-vergaderingen, waarbij we de vervolgstappen met jullie zullen bespreken.

Eindbod afgewezen, bal bij Zeeland Refinery

Als voornaamste reden voor de massale verwerping van het eindbod wordt de voorgestelde loonsverhoging genoemd, in combinatie met afspraken voor mensen onder de gele lijn. Dat betekent dat er op basis van het eindbod geen nieuwe cao komt. Wij hebben de uitslag van de stemming teruggekoppeld aan jullie werkgever en hen in de gelegenheid gesteld om voor vrijdag 2 december een verbeterd voorstel op tafel te leggen. Mocht de directie hier niet voor kiezen dan zullen we, zoals besproken, ¾-vergaderingen beleggen. Bij een ¾-vergadering wordt er door de leden gestemd over het al dan niet uitbrengen van een ultimatum en daarmee het voeren van collectieve acties. Hierbij geldt dat er in plaats van een reguliere meerderheid van 50% +1, een meerderheid van 75% of ¾ van de leden nodig is.

Ultimatum

Als de hobbel van de ¾-vergaderingen met succes is genomen, stellen beide vakbonden een ultimatum op. Dat is een lijst met onze eisen (onze voorstellenbrief) voor de cao met een datum waarvoor werkgever hier gehoor aan dient te geven. Mocht Zeeland Refinery ervoor kiezen om hier niet op in te gaan, dan is het daarna juridisch mogelijk om collectieve acties te voeren.

Leden gezocht voor het het actiecomité

De inhoud van de acties en de planning stemmen we af met het actiecomité dat momenteel geformeerd wordt. Heb je interesse om voor jouw locatie of ploeg actief mee te denken aan acties die bij ZR en jouw collega’s passen, neem dan contact op met één van de kaderleden.

Vervolgstappen

We begrijpen dat hiermee een bijzondere en misschien ook wel spannende fase aanbreekt. Zoals gezegd wachten we eerst de reactie van jullie werkgever af en zullen, indien nodig, de vervolgstappen in gang zetten. We houden je op de hoogte van het vervolg.

Samen sterk bij Zeeland Refinery

Zorg dat we samen sterk staan bij Zeeland Refinery, dat is juist nu erg belangrijk. Iedereen heeft tenslotte baat bij goede arbeidsvoorwaarden. Schrijf je collega die nog geen lid is in als nieuw vakbondslid en versterk zo onze positie aan tafel en ontvang ook nog eens een mooie wervingsbonus (zie hieronder).

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Zeeland Refinery kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en typ dan Zeeland Refinery in de zoekbalk.
Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!

Heb je vragen of opmerkingen? Mail: H.koetsveld@cnvvakmensen.nl of iris.vanderveen@fnv.nl

Mede namens de kaderleden, Erik Riemens, Jesse de Decker (CNV Vakmensen), Edwin de Jonge, Ronald Meulpolder, Bart de Blok (FNV Procesindustrie) en Egbert Schellenberg (bestuurder FNV).

Hubert Koetsveld en Jaap Bosma
bestuurders CNV Vakmensen

Zonder leden geen cao

Samen maken we het verschil. Hoeveel van jouw collega's zijn lid? Schrijf je collega in en ontvang €20 per nieuw lid.

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error