Yara gaat inspanningsverplichting 36 uur rust in zeven dagen aan

CNV en FNV zetten geen handtekening onder uitvoeringsplan Yara; mogelijkheden scheppen dat werknemers voldoende rust krijgen is taak voor werkgever.

Aan de leden van FNV en CNV werkzaam bij Yara Sluiskil


Utrecht, 8 juli 2022

 

Woensdag 6 juli hebben wij opnieuw overleg gehad met Yara. Tijdens dit overleg waren naast de directie en HR ook enkele leidinggevenden aanwezig.

Yara heeft een uitgebreid document opgesteld hoe zij de inspanningsverplichting 36 uur rust in zeven dagen vorm wilt geven. Leidinggevenden hebben duidelijkheid nodig hoe deze inspanningsverplichting vorm te geven, aldus Yara.

Wij hebben de afspraak in de cao gemaakt dat de nieuwe arbeidstijdenwet toegepast zal worden. Bij mogelijke afwijkingen moet de plantmanager hiervoor toestemming geven.

Als vakbonden willen wij geen handtekening zetten onder een uitvoeringsdocument, het is aan Yara  vorm te geven aan de uitvoering van de arbeidstijdenwet, dit is geen rol voor vakbonden.

Vooraf akkoord gaan met uitvoering van beleid maakt dat we dit beleid niet meer kritisch kunnen beoordelen, we zijn er dan immers zelf vooraf mee akkoord gegaan. Het is de taak van Yara om planners en leidinggevenden aan te sturen en tot een eenduidig beleid te komen.

Indien zich problemen voordoen in de uitvoering willen wij leden kunnen bijstaan. Het is dus een kwestie van scheiden van de verantwoordelijkheden; Yara voor de uitvoering (bedrijfsbeleid) en bonden; handen vrij hebben om leden bij te kunnen staan.

Indien zaken in de uitvoering niet goed gaan roepen we jullie op dit via onze kaderleden of email wilbert.verbeek@fnv.nl of p.vlaming@cnvvakmensen.nl te laten weten. In overleg kunnen we dan bepalen of en hoe we dit bespreekbaar gaan maken bij Yara.

Tijdens de looptijd van deze CAO staat bij ieder periodiek overleg het onderwerp werkdruk, vacatures en aanwas nieuwe collega’s op de agenda. Op deze wijze willen we op de hoogte blijven en de vinger aan de pols houden.

Yara heeft tijdens overleg momenten aangegeven te willen werken aan herstel van vertrouwen met medewerkers en bonden. Dit is volgens ons ook hard nodig.

We zijn we het niet eens kunnen worden over hoe om te gaan met de opleidingsuren tijdens ploegendienst. In overleg met je leidinggevende kun je tijdens een dienst (digitaal) met een opleiding aan de slag, dit heeft echter geen invloed op het aantal opleidingsuren. We hadden op dit punt een gebaar van Yara verwacht, dit is niet gekomen en niet goed ingeschat.

Met vriendelijke groeten,

Mede namens de kaderleden va FNV en CNV

Wilbert Verbeek, bestuurder FNV procesindustrie

Peter Vlaming, bestuurder CNV Vakmensen
E: p.vlaming@cnvvakmensen.nl
M: +31 6 5329 5256