Eerste onderhandelingsronde cao Westlake

Vakbonden hebben afgelopen dinsdag een eerste onderhandeling gehad met Westlake. De cao Hexion is het uitgangspunt, deze is echter al in maart verlopen. Hieronder zullen we kort de hoofdpunten van het overleg toelichten.

Update Westlake

Westlake heeft, zoals jullie allen bekend, een deel van Hexion overgenomen, waardoor voor deze medewerkers een nieuwe cao afgesloten zal worden. We werden bijgepraat over de historie en ontwikkeling van het bedrijf. Tot nu toe waren de resultaten best goed zeker wereldwijd gezien, maar de vooruitzichten zijn somberder. De energiekosten zijn hoog en de productie neemt af. Er is een verschil tussen US en Europa wat betreft de energiekosten, waardoor de resultaten in Amerika beter zijn. De personeelsbezetting is tevens een punt van aandacht en in relatie daarmee tevens werkdruk. 

Toelichting voorstellen FNV, CNV en Westlake

Alle partijen hebben hun voorstellen toegelicht. Een kleine greep uit de voorstellen van FNV en CNV:

  • Een looptijd van 1 jaar.
  • De automatische prijscompensatie (APC) voelt op zijn plaats. APC betekent dat jaarlijks de brutosalarissen automatisch worden aangepast op basis van de consumenten-prijsindex (CPI), afgeleid van januari tot en met december.
  • De schaal en maandsalarissen dienen met €100 verhoogd te worden.
  • Verbeteren overwerkvergoedingen.
  • De wens is om vervroegde uitdiensttreding van werknemers (RVU) mogelijk te maken.
  • Iedere medewerker dient een budget 0,5% te hebben dat vrij besteed kan worden voor loopbaanontwikkeling of voor duurzame inzetbaarheid.

Westlake heeft ook zelf een aantal voorstellen gedaan:

  • Looptijd van 18 maanden.
  • Een loonsverhoging die een goede balans is tussen de inflatie en de verhoogde kostprijzen.
  • Er zijn binnen Westlake andere functienamen waar ze bij aan willen sluiten.

Westlake wilde graag voor 2022 het bonussysteem aanpassen omdat het bonusplan dat in de cao Hexion staat niet past binnen de Westlake systematiek.

Voor cao medewerkers wordt de cashflowcomponent eruit gehaald, wat ertoe leidt dat de EBITDA verhoogd wordt naar 60%. Vakbonden hebben daarmee ingestemd omdat wij verwachten dat deze aanpak goed uitpakt, mede omdat bij de EBITDA naar de wereldwijde resultaten wordt gekeken en die zijn in de US beter dan hier.

Vervolg

Vanwege de tijd is er eind september een nieuw overleg gepland om de onderhandelingen voort te zetten. Wel heeft Westlake al aangegeven dat de APC niet haalbaar is. Westlake geeft ook aan dat de RVU-regeling maar voor 5 mensen zou gelden.  Daarom ziet Westlake geen noodzaak hier een collectieve afspraak over te maken. Eind september is volgende onderhandelingsdatum gepland.

Contact met de vakbond

Heel graag willen we meer in contact blijven met onze leden om van jullie te horen wat er speelt binnen Westlake en waarvan jij vindt dat de bonden zich daarvoor moeten inzetten. Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord moet worden? Ga dan naar Sluit je aan | CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een leuk extraatje!

Meepraten of een vraag stellen?

Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen? Ga direct naar de cao-pagina.
Op het moment zal het onderhandeltraject nog te volgen zijn onder de cao-pagina van Hexion, dit zal op korte termijn aangepast worden naar Westlake.

Ontvang je de nieuwsbrief per post, ga naar https://www.cnvvakmensen.nl/caos/. Op de cao-pagina kun je op alfabetische volgorde de cao zoeken en onderaan staan alle nieuwsbrieven.

Vragen? Neem gerust contact op!

Mede namens kaderlid Berthy Manuels,

Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 53 73 64 90 / E ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
en
Micky van Loon, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 28 86 65 96 /E m.vanloon@cnvvakmensen.nl