Terugkoppeling cao Shin-Etsu

Hierbij ontvang je een terugkoppeling op het gesprek wat wij met Shin-Etsu hebben gevoerd.

Beraden op vervolgstappen

Afgelopen woensdag, 2 februari jl. hebben wij als bestuurders van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie een gesprek gehad met Ewald Bouman en Marc Bergman van Shin-Etsu. Ook hebben wij kennis genomen van de communicatie van Shin-Etsu. Als vakbonden zullen wij ons beraden op vervolgstappen.

Terugkoppeling gesprek

Wel willen wij jullie, zoals besproken tijdens de ledenvergadering, jullie hierbij een terugkoppeling geven van dit gesprek.

De conclusie van het gesprek dat wij hebben gevoerd is dat Shin-Etsu bij haar standpunt blijft om een AVR (Arbeidsvoorwaardenregeling) in te voeren. Tijdens het gesprek hebben wij vragen gesteld over opmerkingen van Shin-Etsu om tot een AVR te komen, wij wilden graag nog beter inzien wat hun beweegredenen zijn en hen aansporen om weer aan tafel te komen.

Zo heeft Shin-Etsu het over een breder draagvlak, maar hoe breed is dit draagvlak eigenlijk? Heeft Shin-Etsu haar werknemers gevraagd of zij een AVR willen of wordt dit jullie gewoon opgelegd? Hoe democratisch is dit dan? Op welke manier denkt Shin-Etsu dit dan in te richten in de toekomst? Wat gebeurd er als Shin-Etsu verslechteringen wilt doorvoeren in de toekomst? Shin-Etsu geeft aan dat dit een directiebesluit is en daarmee klaar.

Shin-Etsu wilt niet terug naar de onderhandelingstafel

In het gesprek hebben wij Shin-Etsu meegegeven dat er na de ledenvergadering van vrijdag 28 januari 2022, meer dan 100 werknemers zich bij ons hebben gemeld, leden en niet-leden. Zij willen allemaal een cao. Daarom hebben wij Shin-Etsu gevraagd om met ons het gesprek verder aan te gaan om tot een cao te komen, waar draagvlak voor is. Dit aanbod legt Shin-Etsu naast zich neer. Ook hebben wij aangeboden om de reacties door een extern onafhankelijk persoon te toetsen. Ook daar wordt geen gehoor aan gegeven. Shin-Etsu ziet de ingeslagen weg als een experiment waar ze zelf niet weten waar de weg naartoe gaat.

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat er geen rol meer is voor de vakbond aan de cao tafel bij Shin-Etsu. Tot zover de terugkoppeling van het gesprek. Maar wat vinden wij en daarmee jullie daar nu van?

Ten eerste, het aantal mails en telefoontjes wat wij beide hebben ontvangen is overweldigend. Zowel leden als niet-leden willen een cao. Dit signaal kan Shin-Etsu niet zomaar naast zich neerleggen, maar doet dat dus wel.

Ten tweede, wij hebben deze arbeidsvoorwaarden niet verzonnen, jullie hebben ons en onze voorgangers hiervoor het mandaat gegeven om over te onderhandelen. Als een resultaat van onderhandelen wordt afgewezen, kan dat voorkomen in het proces. Het is dan niet over en uit, maar er wordt opnieuw met elkaar gepraat. Daarvoor hebben we herhaaldelijk contact gezocht, maar staat de deur nu zelfs niet meer op een kier.

Ten derde, er zijn dingen in het proces van het vorige resultaat verkeerd gegaan. Dat hebben we aangekaart tijdens de ledenvergaderingen op 15 december 2021 en met jullie besproken. Daarin steken we ook de hand in eigen boezem. Dat we daar door jullie op worden bevraagd is jullie goed recht. Zelfreflectie is daarin goed maar moet wel vooruitbrengen. Die weg waren wij ingeslagen maar wordt nu gedwarsboomd door Shin-Etsu.

Ten vierde, jullie arbeidsvoorwaarden zijn geen experiment. Daarvoor zijn ze te belangrijk. Onderhandelen over jullie arbeidsvoorwaarden is niet iets wat je even tussen de bedrijven door doet als experiment.

Buitenspel

Shin-Etsu zet niet de vakbonden buiten spel, maar Shin-Etsu zet jullie buiten spel.  Het gaat om jullie arbeidsvoorwaarden en jullie cao. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de werkgever deze weg inslaat en willen graag met jullie het gesprek aangaan om de volgende stappen in het proces te bespreken.

Ter verduidelijking, wij zullen ons beraden op vervolgstappen en komen hier spoedig op terug bij jullie.

Deze nieuwsbrief kan in de organisatie gedeeld worden, ook met collega’s die niet lid zijn van de vakbond! Lid worden? Klik hier

Meepraten op cao-pagina

Op de website van CNV Vakmensen kun je het hele cao-traject volgen en ook je mening delen, reageren op anderen of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina

Johann Honders

E-mail: j.honders@cnvvakmensen.nl

Tel: 06 – 30 20 51 36