Informatievoorziening Sabic naar bonden verloopt moeizaam

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de sluiting OLE3 en LD3 op Chemelot.

Onzekerheid

Op dit moment is er veel onzekerheid onder de werknemers van Sabic en bij andere bedrijven op Chemelot. Reden is de mogelijke sluiting van OLE3 en LD3.
Sabic licht ons als vakbonden mondjesmaat in over hun plannen. Enerzijds kunnen we stellen dat we deze terughoudendheid niet accepteren, anderzijds willen we, mogelijk overleg dat plaatsvindt binnen de betrokken bedrijven op Chemelot en contacten naar buiten, niet frustreren. Ons doel is zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden, het is dus lopen op eieren! De ondernemingsraad heeft de schone taak een oordeel te geven over de plannen van Sabic.

Advies ondernemingsraad

Vrijdag 25 februari 2022 is advies gevraagd aan de ondernemingsraad. Sabic is wettelijk verplicht de ondernemingsraad een adviesvraag voor te leggen. De rol waarin de ondernemingsraad nu getrokken wordt, is natuurlijk geen gemakkelijke. Als vakbonden hebben we regelmatig contact met de ondernemingsraad.

De vakbonden hebben als taak de sociale gevolgen van de mogelijke sluiting met Sabic te bespreken. Er zal opnieuw een sociaal plan moeten komen om deze gevolgen zover als mogelijk op te vangen. Zodra er op dit gebied meer duidelijkheid is, zullen we jullie direct informeren.

Sabic geeft aan dat zodra er een voorgenomen besluit is genomen, vakbonden in de gelegenheid worden gesteld om hun zienswijze naar voren te brengen. Er zal in dat geval een toelichting op de business case worden gegeven.

Omdat de voorgenomen sluiting van OLE3 en LD3 pas over twee-en-half à drie jaar zal plaatsvinden, weten wij op dit moment nog niet hoeveel posities komen te vervallen, aldus Sabic.

Het is de taak van Sabic als werkgever, hierin duidelijkheid te scheppen. Zodra hier iets definitiefs over te melden valt, gaan we graag met jullie als leden in gesprek.

Vragen?

Mocht je naar aanleiding van deze brief vragen hebben, dan kun je me via de mail p.vlaming@cnvvakmensen.nl bereiken. Na 14 maart 2022 mag je antwoord verwachten.

Ik wens jullie veel sterkte in deze onzekere tijden.

Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-53 29 52 56
E  p.vlaming@cnvvakmensen.nl