Hoe verder met SABIC cao?

Het loonbod van SABIC is veel te laag, zo blijkt uit de reacties tijdens de gezamenlijke ledenvergaderingen van afgelopen maandag. Ook was er bij de bijeenkomsten weer veel emotie rond de ODO-dagen. Deze en andere punten hebben we inmiddels besproken met je werkgever.

Kort samengevat. Er schort nog heel wat aan het loonbod van de werkgever. Zeker in een tijd waar SABIC goed heeft gepresteerd, van jullie veel wordt gevraagd en jullie te maken te hebben met forse prijsstijgingen. Bonden en werkgever gaan begin augustus weer terug aan de cao tafel. Dan is Sabic aan de beurt om te reageren op jullie reacties. Voor nu : dank voor jullie input die jullie tijdens de ledenvergaderingen hebben gegeven. Arbeidsvoorwaarden ontwikkel je samen en daarbij is jullie inbreng nodig geweest.

Sociaal plan


Inmiddels hebben we ook met de werkgever gesproken over het voorgenomen besluit van SABIC tot sluiting van de OLE3 en de LD3. Veel SABIC-collega’s krijgen binnen manufacturing een andere job intern. Het loongedeelte is reeds in de cao geregeld: ook in geval van een lagere loonschaal blijft jouw inkomen onaangetast. 

Plaatsingsprocedure 


Om ervoor te zorgen dat je goed kunt zien waarom jij op welke job geplaatst bent en wat je kunt doen als je onverhoopt niet met een plaatsing eens bent, zijn er duidelijke afspraken nodig. Ook zaken als bijscholing moeten worden geregeld. Omdat de voorgenomen sluitingen tot gevolg heeft dat de organisatie van het bedrijf meermaals in de komende jaren wordt aangepast, zijn er ook afspraken nodig die zich over meerdere jaren uitstrekken. 
Omdat er geen gedwongen ontslagen worden verwacht, zijn er geen aanvullende afspraken nodig voor de vertrekvergoeding. Deze is immers al geregeld in de overeengekomen Kantonrechtersformule.  
We concentreren ons nu dus op goede afspraken met betrekking tot de interne herplaatsing. Begin augustus willen we afspraken gaan maken over een sociaal plan. Hierbij zal de focus komen te liggen op interne herplaatsing van medewerkers.

Heb je vragen of opmerkingen?

Laat het dan weten. Dat kan via jouw CAO-PAGINA. Je kunt ook een mail sturen.

Ed Leunissen
Bestuurder
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl
M: 06-290 23 284