Al het nieuws

Cao-overleg 18 april 2019 uitgesteld

De eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe Sabic LBV cao heeft plaatsgevonden. Tijdens dit overleg hebben wij de voorstellen van de bonden gepresenteerd.

Vandaag, donderdag 18 april 2019, was de tweede onderhandelingsronde gepland.

Er is echter een ontwikkeling waar wij niet omheen kunnen. In Bergen op Zoom loopt een ultimatum, omdat de onderhandelingen voor de Sabic IP cao zijn vastgelopen. De eerste actie is ook gevoerd. Een weekend is de productiecapaciteit teruggebracht.

Het is nu wachten op een nieuw bod voor de Sabic IP cao. Dit bod zullen wij vervolgens voorleggen aan de leden. Het bod dat Sabic hier zal doen, zal indirect ook van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat dat wij kunnen bereiken voor de Sabic LBV cao. Het zijn twee aparte cao’s, maar wij hebben wel te maken met dezelfde werkgever.

Vanwege het ultimatum bij Sabic IP hebben wij er voor gekozen de onderhandelingen in Geleen op 18 april 2019 niet door te laten gaan. Wij willen het bod voor de Sabic IP cao eerst afwachten.

Sabic neemt het hoog op. Daarom zijn wij in gesprek geweest met de Europese directie. In dit gesprek heeft Sabic uiteengezet wat hun economische achtergrond is bij het eindbod in Bergen op Zoom. Wij hebben ook uiteengezet waarom wij vinden dat het loonbod niet genoeg is om een cao af te sluiten. Sabic heeft een goed jaar achter de rug. In mindere jaren hebben wij de looneis altijd gematigd, wij willen nu een loonsverhoging die past bij het huidige economisch klimaat.

Vanzelfsprekend hopen wij positief te kunnen reageren op het nieuwe bod, zodat er snel een nieuwe cao Sabic IP is en de onderhandelingen voor jullie cao op donderdag 16 mei 2019 voortgezet kunnen worden.  

Zodra hierover duidelijk is zullen wij jullie direct informeren.

Peter Vlaming
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 29 52 56
E: p.vlaming@cnvvakmensen.nl