Sabic IP heeft het moeilijk

Eerste loonbod Sabic IP zet werknemers in de kou. Dinsdag hebben wij voor de tweede keer onderhandeld voor een nieuwe cao.

Tijdens de eerste dag hebben we de voorstellen over en weer toegelicht. Gistermiddag hebben wij de nieuwe winstdelingsregeling van Sabic LBV vergeleken met de huidige regeling bij IP. Om tot een eenduidige regeling te komen zou bij IP structureel loon ingeleverd moeten worden, terwijl in Limburg juist een stijging van het brutoloon is doorgevoerd om de regeling aantrekkelijk te maken. Wijziging van de huidige regeling van IP is om deze reden dan ook niet verstandig.

Vervolgens hebben we het loongebouw besproken.

Er zijn medewerkers die er hierdoor 0,6% op vooruitgaan, aldus Sabic. Om die reden ziet jullie werkgever dit dan ook als een structurele loonsverhoging. Niet iedereen gaat er dit percentage op vooruit. We kunnen dit dan ook niet als een structurele loonsverhoging zien, het geldt tenslotte niet voor iedereen.

Tenslotte kwam Sabic met een eerste loonbod, dit is 3% structureel voor een eenjarige cao. Voorafgaand aan dit bod zijn we geïnformeerd over verlies dat momenteel gemaakt wordt en dat de vooruitzichten niet goed zijn.

Dat het op dit moment in de chemie geen gemakkelijke tijden zijn is duidelijk. Na jaren van meer dan gemiddelde winsten zit het tij nu tegen. Sabic vindt blijkbaar dat ze dit door moeten voeren in het aanbieden van een laag loonbod. Het is een openingsbod, maar ik heb recent nergens zo’n laag bod ontvangen, ook niet bij andere chemiebedrijven. Dat de koopkracht van consumenten enorm is aangetast, is niet in het loonbod van Sabic terug te vinden.

Als klap op de vuurpijl werd opnieuw aangevoerd dat de lonen bij Sabic in verhouding tot andere bedrijven zeer goed zijn. Het benchmarkonderzoek van jaren geleden werd er dus opnieuw bijgehaald. Wij zien de huidige economische omstandigheden als een maatschappelijk probleem, waarin werkgevers en werknemers een gezamenlijke verantwoording hebben. Bij die verantwoording hoort niet slechts het roepen dat het zo slecht gaat, maar ook een loonbod dat rekening houdt met de koopkracht van je werknemers.

We kunnen een ledenvergadering houden, maar inhoudelijk valt er verder nog niets te melden. Wel willen we graag weten hoe jullie denken over de opstelling van jullie werkgever. Ben je het eens met je werkgever of deel je ons standpunt dat dit zo niet kan. Laat het ons weten via de mail of spreek Ton of Werner direct aan. Vraag je collega’s ook eens of ze lid willen worden, want meer positie voor onze bond is ook een signaal naar je werkgever en zeer gewenst. Volgende week; derde ronde!

De cao-pagina

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga naar jouw cao-pagina >>

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door. Wil je naar de cao-pagina van Sabic Innovative Plastics. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan in de zoekbalk Sabic Innovative Plastics in.

CNV Vakmensen
Werner van Nijnatten en Ton van Heereveld
Peter Vlaming, bestuurder
M: 0653295256
E:p.vlaming@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error