Lyondell chemie cao resultaat van onderhandelen

Op donderdag 4 november zijn we voor de 3e keer bij elkaar gekomen voor overleg over de cao 2021. Hierin zijn we eindelijk met jullie werkgever Lyondell in gesprek gegaan over de wijzigingsvoorstellen van de vakbonden over jullie cao, welke al een half jaar verlopen is.

De onderhandelingen liepen niet echt soepel. Lyondell was niet bereid om met concrete afspraken te komen over duurzame inzetbaarheid zoals de generatiepact regeling 80-90-100, behalve een RVU (Regeling Vervroegd Uittreden). Als argument werd het onderzoek naar de bezetting aangevoerd waaruit gebleken is dat de bezetting te krap is. Onze reactie was "waarom gaan we dan niets doen aan de bezetting?", zodat we een termijn kunnen afspreken vanaf wanneer er wel wat kan. Helaas wenst Lyondell hier niet op in te gaan.

Resultaat van onderhandelen: 2,5% op 1 april 2021 en een RVU regeling
De RVU is voor werknemers die minimaal 10 jaar in dienst zijn van LLB en geboren tussen 1 september 1954 en 30 september 1961, zij krijgen de mogelijkheid om op vrijwillige basis eerder te stoppen met werken (max 36 maanden voor AOW – gerechtigde leeftijd). De maandelijkse bruto uitkering is gelijk aan het op het moment van uitkeren geldende bedrag (voor 2021 bruto € 1.847 per maand / € 22.164 per jaar). Ook bij de RVU geldt dat er tijdig vervanging geregeld moet worden voor de vertrekkende werknemers.

De looptijd en de loonsverhoging van 2.5% op 1 april 2021 zijn met terugwerkende kracht gezien markt conform voor de afgesproken loonstijging in de Chemie. Natuurlijk horen en lezen wij ook de berichten over de stijgende inflatie. Maar op 1 april 2021 was het 12 maandgemiddelde 1.8%. De kans dat het 12 maandgemiddelde op 1 april 2022 hoger is , is groot maar dat moet zich dan vertalen in de loonsverhoging op 1 april 2022. Een poging van ons om op 1 april 2022 een inflatie correctie af te spreken met daarop een kleine plus is niet door Lyondell opgepakt.

Zie de bijlage voor het gehele resultaat

We willen dit resultaat van onderhandelen graag met de leden bespreken en vervolgens een stemming houden.
Kom dus naar de ledenraadpleging op 18 november.


Donderdag 18 november 2021 Hotel Carlton Oasis  Curieweg 1 te Spijkenisse

  • 13:00  uur
  • 19:30 uur
Let op, hier gelden de corona toegangsregels, dus een geldige QR is nodig.

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Egbert Schellenberg    FNV Procesindustrie                                                 
Corina Hensen  CNV Vakmensen
c.hensen@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads