Linde Gas Benelux BV

Uitkomsten enquête en update cao traject.

Aan de leden van CNV Vakmensen
werkzaam bij Linde Gas Benelux en Linde Homecare

Enquête:

In de vorige nieuwsbrief hebben we jullie gevraagd een vragenlijst/enquête in te vullen over de onderwerpen Fuwa, Pensioen en Verlof. Gelukkig is dit door veel van jullie ook gedaan, waarvoor dank.

Om naar de uitkomsten van de enquête te gaan: zie bijlage

CAO besprekingen:

Op 21 juli en 4 augustus heeft werkgever een toelichting gegeven op een aantal van haar voorstellen:

Nabestaandenpensioen

Wij hebben werkgever aangegeven dat uit onze enquête duidelijk is gebleken dat een grote meerderheid geen aanpassing wil van het nabestaandenpensioen.

Werkgever geeft aan dat er vanuit het personeel juist de vraag is om aanpassing hiervan zodat er minder premie hoeft te worden betaald.

Ook is werkgever van mening dat de werknemers er misschien anders over denken als bekend is, wat dit voor een ieder individueel zal betekenen.

Werkgever zal het voorstel bij iedere werknemer neerleggen en vragen of men hiermee akkoord gaat of niet.

Natuurlijk mag werkgever de werknemers informeren en vragen hoe men over het voorstel denkt.

Wij zouden jullie echter willen adviseren om je stem pas uit te brengen bij de stemming over het totaalpakket van de cao.

Pensioen is een integraal onderdeel van de cao en ligt daarom op de cao tafel ter onderhandeling. Werkgever doet nu een voorstel voor wat betreft het nabestaandenpensioen, wat verder niet onderhandelbaar is.

De berekening ziet er in eerste instantie misschien mooi uit, maar op dit moment betaal je als werknemer de premie van 11,55% van de pensioengrondslag (PG) voor volledige opbouw.

Als je in de nieuwe variant zou  kiezen om zelf in te leggen, kom je totaal uit op 12% van de PG (omdat bij 50% opbouw de bijdrage 9% van de PG is met daarbij de extra inleg van 3% van de grondslag).

Voor ons zijn in eerste instantie niet de kosten van belang. Natuurlijk ga je minder betalen, maar daar krijg je ook minder voor.

De vraag is vooral ook wat voor effect dit heeft op een eventuele uitkering, voor zowel het nabestaandenpensioen als voor het ouderdomspensioen?

Op dit moment wordt de hogere premie al betaald door de werknemers en ziet het er op dit moment naar uit dat de premie volgend jaar niet verhoogd zal worden.

Daarnaast wordt over vijf jaar het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd, dus zijn we op zich ook huiverig om op voorhand al aanpassingen te doen, die wellicht nadelig kunnen zijn op de overgang.

Bovendien zullen wij op 11 oktober samen met een pensioendeskundige het voorstel en de berekeningen gaan bespreken en naar aanleiding daarvan hopen we over meer informatie te beschikken.

Laat je stem dus horen via de vakbond. Wij zitten voor jou aan de onderhandelingstafel!

Tijd voor tijd:

Werkgever geeft aan dat zij de regeling die nu in de cao staat, wil aanpassen aan de wet. Dat zou een beperking van de huidige cao afspraak betekenen. Natuurlijk moet hier nog over onderhandeld worden.

We geven het voornemen hier in ieder geval vast aan zodat je op voorhand al kunt nadenken over opname of inplannen van deze uren.

Protocol Linde Homecare:

Dit Protocol hebben wij ontvangen en zullen we bespreken met de betreffende werknemers. Rekening houdend met de vakantieperiode zullen hiervoor in de maand augustus en eind september afspraken worden gemaakt, waarna een inhoudelijke reactie richting werkgever zal volgen.

Vervolgoverleg:

Er zijn een aantal vervolgafspraken gemaakt voor het cao overleg, t.w.: 11 oktober, 20 oktober en 4 november.

Naast de tot nu toe besproken onderwerpen, zullen dan alle overige voorstellen van zowel werkgeverszijde als van de vakbonden aan de orde komen.

Zoals al vermeld gaat het om een totaalpakket aan voorwaarden waar je uiteindelijk je stem over kunt uitbrengen.

We wensen je een mooie zomer toe.


Met vriendelijke groet,

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie

Arjan Huizinga, bestuurder CNV Vakmensen
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl
M: +31 6 5160 2032

John Buurman, kaderlid 

Downloads