Cao-overleg Linde Gas

CNV Vakmensen en FNV zijn teleurgesteld, het gat bij Linde cao-overleg lijkt onoverbrugbaar. Linde trekt voorgestelde versoberingen Linde Homecare toch niet in.

Op 11 oktober spraken CNV Vakmensen en FNV met Linde over de nieuwe cao. Bonden gaven een terugkoppeling van de uitkomsten van onze achterbanraadplegingen bij Homecare over het door Linde voorgestelde protocol. De directie was niet voorbereid op onze afwijzing en trok het protocol eerst terug en daarna toch weer niet. Dit leidde tot verwarring. Daarom hebben we het overleg opgeschort en gevraagd om hun voorstel op papier te zetten zodat duidelijk is wat zij nu eigenlijk voorstellen. Wel is duidelijk dat partijen nog mijlenver uit elkaar liggen en dat er heel wat moet gebeuren, willen we tot een resultaat komen.

Homecare 
CNV Vakmensen en FNV hebben samen achterbanraadplegingen èn een enquête uitgezet onder de collega’s van Homecare over de Linde-voorstellen. De uitkomst is glashelder: er is geen steun voor de versoberingen. Wij vragen ons af waarom huidige of nieuwe collega’s moeten inleveren om de winstgevendheid nog verder te verhogen zonder afdwingbare garanties voor de toekomst?

Linde was teleurgesteld en trok het voorstel tot onze opluchting in. Hierna kwam jullie werkgever met een integrale reactie, waarin het inging op onze voorstellen. Vervolgens discussieerden zij onderling flink en kwam het protocolvoorstel Homecare toch weer terug. Bonden hebben behoefte aan duidelijkheid. We vroegen jullie werkgever om hun integrale reactie op papier te zetten, zodat wij jullie goed kunnen informeren.  

Voortgang tot nu toe: agenda bonden
De voortgang valt tegen. Zeker gelet op de resultaten en vooruitzichten van Linde hadden we gehoopt verder te zijn. Het voor jullie zo belangrijke voorstel: verlenging van het huidige sociaal plan, is onbespreekbaar aan de cao-tafel. Ook op de RVU-regeling of de 80-90-100 regeling wordt niet volmondig ja gezegd. Het is vervelend dat zelfs een protocolafspraak over de WGA gedifferentieerde premie, wat jullie geld scheelt en eigenlijk altijd wordt afgesproken, er al niet in wil bij de directie. Linde benadrukt keer op keer dat hun voorstellen niet tot doel hebben om te bezuinigen. Bonden merken op dat dit in veel gevallen wel het effect is dat ze bereiken. Het integrale bod lees je in de bijlage.

Wat vinden bonden van Linde voorstellen: FUWA, nabestaandenpensioen, loon, overuren

  • Morrelen aan FUWA-afspraken is geen goed idee. FUWA compenseert werknemers voor keuzes die Linde heeft gemaakt. Denk aan invoering van ORBA en indeling in een lagere functie/andere ploeg. Wij vinden het onterecht dat Linde hier aan wil tornen omdat FUWA niet uitlegbaar aan nieuwe collega’s zou zijn.
  • Het voorstel nabestaandenpensioen wordt nog besproken. In de basis zijn wij niet voor versobering van de regeling ook al zou dan de eigen bijdrage enigzins verlaagd worden. Koopkrachtverbetering moet komen uit een fatsoenlijke cao-loonsverhoging en niet uit het versoberen van bestaande regelingen.
  • De voorgestelde loonsverhoging is echt onder de maat. Werkgever blijft bij het openingsbod van 1.55%. Wij hebben om 5% gevraagd. Met een verwachtte inflatie die alleen maar stijgt en in september 2,7% was betekent dit bod koopkrachtverlies.
  • We begrijpen dat een aantal mensen veel overwerk uren op de balans heeft staan maar in plaats van deze sec te laten uitbetalen moet volgens ons gekeken worden naar onderliggende oorzaken.

Bonden vinden het een slecht idee om functies, al dan niet vrijwillig, uit de cao te halen. Het draagvlak onder de afspraken die we maken wordt smaller en minder collega’s vallen onder de bescherming van de cao.

Voor de voorstellen over reiskosten en thuiswerkfaciliteiten moet Linde met jullie OR in gesprek.

Delegatielid CNV Vakmensen
Op dit moment bestaat de CNV Vakmensen delegatie uit het CNV-kaderlid John Buurman en Arjan Huizinga als CNV bestuurder. Graag wensen wij de delegatie met 1 of twee leden uit te breiden, waarbij wij 1 vacature graag ingevuld wensen te zien door een CNV-lid werkzaam bij Homecare. Heb je interesse laat het dan even weten : a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Vervolg
Op woensdag 20 oktober spreken wij elkaar weer. Hopelijk maakt Linde dan stappen, want de nieuwe cao laat al lang op zich wachten. Op de agenda staat in ieder geval het voorstel nabestaandenpensioen en tevens zullen wij reageren op de overige voorstellen.

Samen sterk voor een goede cao: meedenken en meedoen, de bond dat ben jij
De cao-onderhandelingen verlopen dit jaar niet zonder slag of stoot. Bonden willen graag de hard bevochten voorzieningen, die zijn opgebouwd bij Linde, behouden en voor dit jaar passende afspraken maken. Vind jij het ook belangrijk dat we fatsoenlijke afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden en heb je ideeën over wat daarbij kan helpen? Bespreek het met één van de kaderleden of mail naar: iris.vanderveen@fnv.nl of naar a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Heb jij collega’s die nog geen lid van één van beide bonden is, heb het over het traject en het belang van het lidmaatschap. Werf een nieuw lid en ontvang een mooie wervingsbonus.


CNV Vakmensen
John Buurman, CNV-kaderlid
Arjan Huizinga, bestuurder
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

 

 

 

Downloads