Cao Linde Gas

CAO overleg Linde lijkt op impasse af te stevenen.

Kom ook naar de digitale bijeenkomst van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie Linde op 16 november
Het laatste overleg over jullie nieuwe cao vond op 19 oktober plaats. CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie reageerden op de voorstellen van Linde en benadrukten nogmaals de onderwerpen die voor onze leden belangrijk zijn. De vakbonden zijn teleurgesteld waar we nu staan nadat we al maanden praten over jullie arbeidsvoorwaarden met Linde. Het overleg verliep niet in goede sfeer en de gesprekken lijken vast te lopen. De hoogste tijd om onze achterban bij te praten en te informeren over wat we hierna kunnen verwachten.

Inhoudelijke reactie bonden op voorstel Linde
Wij hebben inhoudelijk gereageerd op het voorstel van Linde (zie bijlage). Wij kunnen ons niet vinden in de door hen voorgestelde aanpassingen van de cao die slechter uitvallen voor leden, inclusief het Homecare protocol. De voorgestelde loonsverhoging van 1,55% is een klap in het gezicht van werknemers. 
Ook hebben wij benadrukt wat voor ons belangrijk is: verlenging van het sociaal plan, een fatsoenlijke loonsverhoging, de mogelijkheid om verlof te sparen en het niet verhalen van de WGA-gedifferentieerde premie op jullie. De directie reageert hier op 23 november op.

CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie kiezen nu niet voor aanpassing van partnerpensioen
Een extern deskundige heeft het partnerpensioen voorstel beoordeeld. Een wijziging van het partnerpensioen volledig op opbouwbasis naar 50% risicobasis, vinden wij altijd een kwalitatieve teruggang, welke keuzes je mensen ter reparatie achteraf ook geeft. Daarnaast is in de communicatie van Linde naar jullie een aantal beweringen gedaan die niet kloppen. De hoogte van de te betalen premie als je ervoor zou kiezen om het gat in opbouw dat je krijgt te repareren, is niet fair. 
Bonden willen de collectieve regeling van het partnerpensioen behouden. Zeker nu er op zeer korte termijn toch al afspraken gemaakt moeten worden die de hele regeling veranderen, is het niet verstandig om nu wijzigingen door te voeren. 

Irritatie en verzuurde sfeer
De sfeer aan tafel is verre van optimaal. Jullie werkgever verwijt ons op al hun voorstellen een NEE te krijgen. Ook bieden wij hen geen alternatief aan door tegenvoorstellen te doen, klaagt Linde. In plaats daarvan geven wij inhoudelijke argumenten waarom wij het niet eens zijn met een voorstel. Hierop verwijt jullie directie ons iedere keer dat bonden niet representatief zijn en geen idee hebben wat jullie collega’s willen. Het is overduidelijk dat Linde het tegengeluid dat we laten horen vervelend vindt en dat er steeds discussie ontstaat wanneer wij kritisch zijn, maar dat is precies wat vakbonden namens hun leden doen.

Wat vinden de bonden?
CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie zijn niet van plan om versoberingen van jullie huidige arbeidsvoorwaarden af te spreken. Daar is helemaal geen aanleiding toe, het gaat prima met Linde Gas en ook uit de bedrijfseconomische analyse van Homecare blijkt dat de verslechteringen niet bedrijfseconomisch noodzakelijk zijn. Wij zien dan ook geen enkele reden mee te denken over de voorstellen of zelf alternatieven aan te dragen, wij hebben een eigen agenda. Wij vinden het belangrijk om afspraken te maken waar voordelen voor jullie zitten.

Kom ook naar één van de twee digitale achterbanraadpleging op 16 november 
De vakbonden organiseren samen twee bijeenkomsten waarin we jou willen bijpraten over waar we staan. Ook bespreken we dan de mogelijkheden en bereidheid van onze achterban om collectief druk te zetten om voortgang te krijgen in het traject voor een nieuwe fatsoenlijke cao. Want het lijkt er wel op dat we op basis van goede argumenten tot nu toe geen steek verder komen.

Wil je op 16 november om 15:00 uur deelnemen, klik dan op deze link van de Microsoft Teams-vergadering: 
Deelnemen op uw computer of via de mobiele app 
Klik hier om deel te nemen aan de vergadering 
Meer informatie | Opties voor vergadering

Wil je op 16 november om 16:00 uur mee praten, klik dan op deze link van de Microsoft Teams-vergadering:
Deelnemen op uw computer of via de mobiele app 
Klik hier om deel te nemen aan de vergadering 
Meer informatie | Opties voor vergadering

CNV Vakmensen 
Op dit moment bestaat de CNV Vakmensen delegatie uit het CNV kaderlid John Buurman en Arjan Huizinga als CNV bestuurder. Graag wensen wij de delegatie met één of twee leden uit te breiden waarbij wij één vacature graag ingevuld wensen te zien door een CNV lid werkzaam bij Homecare. Heb je interesse laat het dan even weten : a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Samen sterk voor een goede cao: meedenken en meedoen, de bond dat ben jij 
We krijgen goede voorwaarden niet cadeau. Zijn goede afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden belangrijk voor je en heb je ideeën die ons helpen? Bespreek het met één van de kaderleden of mail naar: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Heb jij collega’s die nog geen lid zijn, heb het met hen over het traject en het belang van het lidmaatschap. Werf een nieuw lid en ontvang een mooie wervingsbonus.

John Buurman CNV kaderlid en 
Arjan Huizinga
bestuurder CNV Vakmensen
06 51 60 20 32
E  a.huizinga@cnvvakmensen.nl 

 

 

 

 

 

Downloads