Afwijzing eindbod Linde Gas

Leden CNV Vakmensen en FNV wijzen eindbod Linde Gas massaal af.

Leden voelen zich niet gewaardeerd door ondermaats bod werkgever


Linde Gas deed ons een eindbod dat wij in stemming brachten bij onze leden. Jullie konden tot 20 december 2021 je stem uitbrengen. Een groot deel van onze leden heeft dat ook gedaan. CNV-leden wezen met 82% het eindbod af. Bij FNV gold dit voor ruim 83% van de stemmers. Een hele duidelijke uitkomst. Dat betekent dat we, nadat we deze uitkomst terugkoppelen aan jullie directie, ons zullen beraden op verdere vervolgstappen. 

Glasheldere reacties leden op eindbod


Een greep uit de reacties van de overgrote meerderheid van de leden die het eindbod afwees, levert het volgende beeld op. Leden hebben geen begrip voor het eindbod en voelen zich niet gezien en gewaardeerd ondanks hun trouwe inzet in coronatijden. Werknemers schrijven dat de resultaten van Linde goed zijn, de uitgekeerde bonussen aan de aandeelhouders waren nog nooit zo hoog. Daarom zijn verslechteringen dan ook onacceptabel. Jullie vinden dat het loonbod absoluut ondermaats is. Ook willen onze leden dat het huidige sociaal plan ongewijzigd verlengd wordt. Het niet breed openstellen van de RVU-regeling vinden werknemers niet uit te leggen.

Hoe nu verder?

¾ Vergaderingen
Zowel de meerderheid van de FNV-leden als CNV-leden, heeft het eindbod afgewezen. Dat betekent dat er op basis van het eindbod geen nieuwe cao komt. Wij zullen, nadat we de uitslag van de stemming terug hebben gekoppeld aan jullie werkgever, naar de achterban gaan om zogenaamde ¾ vergaderingen te beleggen. Bij een ¾ vergadering wordt er door de leden gestemd over het voeren van collectieve acties om een beter resultaat af te dwingen. Hierbij geldt dat er in plaats van een reguliere meerderheid van 50% +1, een meerderheid van 75% of ¾ van de leden nodig is, om dit besluit te nemen.

Vanwege de verscherpte lockdown die dit weekend is afgekondigd, is het momenteel niet mogelijk om fysieke actievergaderingen te organiseren. Wij beraden ons momenteel op eventuele alternatieven en houden je op de hoogte. 

Ultimatum en actiecomité


Als de hobbel van de ¾ vergaderingen met succes is genomen, stelt CNV Vakmensen jouw werkgever een ultimatum. Dat is een lijst met onze eisen (onze voorstellenbrief) voor de cao met een datum waarvoor werkgever hier gehoor aan dient te geven. Mocht Linde Gas ervoor kiezen om hier niet op in te gaan, dan wordt het daarna juridisch mogelijk om collectieve acties te voeren. De inhoud van de acties en de planning stemmen we af met het actiecomité dat momenteel geformeerd wordt. Heb je interesse om voor jouw locatie of ploeg actief mee te denken aan acties die bij Linde en jouw collega’s passen, neem dan contact op met één van de kaderleden.

Samen staan we sterk, doe ook mee 


Ondanks datgene wat Linde jullie wil doen geloven, zijn beide vakbonden uitstekend georganiseerd bij Linde Gas. Een groot deel van onze leden heeft ook gebruik gemaakt van het recht om te stemmen over het eindbod. Veel leden gaven aan dat, ook al werken zij niet bij Homecare, de verslechteringen die daar op tafel liggen voor hen onacceptabel zijn. Deze solidariteit is hartverwarmend.

Dat betekent dat de cao leeft en dat wij een brede basis hebben om door vakbondsdruk Linde kunnen bewegen om een betere cao met ons af te spreken. In de afgelopen periode sluiten zich steeds meer nieuwe leden bij ons aan omdat zij ook een fatsoenlijke cao willen. Heb je collega’s die nog geen lid zijn. Dan is nu het moment om hem of haar in te schrijven als nieuw lid.  

Wij wensen jullie fijne decemberdagen ondanks de koude opstelling van Linde.

Met strijdbare groet ook namens:

- John Buurman (CNV-kaderlid);
- Fred Massier, Frans Hesselberth, Bert van Laarschot, Carlo Leenheers, John Buurman (FNV-kaderleden);
- Inan Bozkir en Iris van der Veen (Bestuurders FNV Procesindustrie).

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 32
E  a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error