Stem over het onderhandelingsresultaat Kunststof, Rubber en Lijm Industrie

Afgelopen week hebben we, na een aantal indringende gesprekken, een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de Kunststof, Rubber en Lijm Industrie. Graag leg ik dit ter stemming aan jou voor.

Loon

Dit jaar zullen de loonschalen en feitelijke lonen structureel per 1 juni met €150 verhoogd worden én per 1 januari 2024 met nog eens 2%. Door de loonsverhoging deels in euro's af te spreken stijgen de lagere loonschalen percentueel wat harder dan de hogere loonschalen. Maar aangezien de boodschappen ook in euro’s duurder worden en niet in een percentage van je salaris, is het eerlijk om, zeker in deze tijd, zo'n soort afspraak te maken. We hadden natuurlijk liever gezien dat de totale loonsverhoging op 1 juni al zou ingaan, maar door eerst de lonen met €150 te verhogen en daarna de 2%, gaat het percentage wel ook over die €150.  

Gemiddeld 8,3%

Omdat de meeste werknemers in de schalen C tot en met G zitten, hebben we gekeken naar het effect van de af te spreken loonsverhoging voor deze groepen: gemiddeld gaat deze groep collega's er op jaarbasis zo'n 8,3% op vooruit. Als we de loonafspraak vergelijken met wat er in andere sectoren van de industrie tot nu toe gemiddeld wordt afgesproken (7,5%), zitten we hier boven.  
In de bijlage bij het onderhandelingsresultaat tref je een overzicht aan waarin je kan zien wat die €150 en de 2% samen qua totaal percentage voor een effect heeft op alle loonschalen per trede.

Reiskostenregeling

Daarnaast hebben we ook kunnen afspreken dat er een reiskostenvergoeding in de cao komt. De werknemer voor wie de afstand tussen woonadres en standplaats meer dan 10 kilometer (enkele reis) bedraagt, ontvangt een fiscaal onbelaste vergoeding van minimaal € 0,19 per kilometer voor de volledige woon-werk afstand (vv), met een maximum van 30 kilometer (enkele reis). Er zijn bedrijven die al een bedrijfsregeling hebben, er zijn ook bedrijven die een lagere kilometervergoeding hebben én er zijn bedrijven die helemaal niets hebben. Met deze afspraak is er nu een basisafspraak gemaakt waaraan elk bedrijf minimaal moet voldoen.

Voor de volledige tekst van alle afspraken in het onderhandelingsresultaat verwijs ik je graag naar de bijlage

Stem over het onderhandelingsresultaat

Dit is het maximaal haalbare gebleken wat we op basis van onderhandelingen met werkgevers hebben kunnen bereiken. Maar nu is het woord aan jou als lid van CNV Vakmensen. Met deze link kan je digitaal jouw stem uitbrengen. Je kan stemmen tot en met 31 mei 2023.
Tegenstemmen is niet gratis, want dat levert je namelijk geen betere cao op. Als het resultaat wordt afgewezen door een meerderheid van de leden, betekend dit dat er wat CNV Vakmensen betreft (nog) geen nieuwe cao is en kan dit mogelijk alleen worden afgedwongen door bijvoorbeeld acties. Dus als jij van mening bent dat het onderhandelingsresultaat onvoldoende is en je tegenstemt, dan ga ik ervan uit dat, wanneer het nodig en mogelijk is, je ook bereid bent om in actie te komen voor een beter resultaat. 

Misschien val je niet onder deze cao

Het kan zijn dat je wel deze nieuwsbrief ontvangt maar niet onder de cao Kunststof, Rubber en Lijm Industrie valt. Wil je mij dit dan via het email adres onderaan deze nieuwsbrief laten weten?  

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina Cao Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie | CNV Vakmensen kun je reageren en je vragen stellen en al het nieuws over de cao nalezen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw reactie! Of laat het mij weten.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error