Kemira organiseert binnenkort personeelsbijeenkomsten seniorenregeling

Vorige week kondigde Kemira aan binnenkort personeelsbijeenkomsten te organiseren over de seniorenregeling. Zoals jullie weten is niet gelukt om afspraken te maken over aanpassing van de senioren- en de 85% dagen tijdens de cao onderhandelingen. Kemira wil dit oplossen door zonder vakbonden een regeling op te stellen voor collega’s van 65 en 66 jaar buiten de cao om. Jullie ondernemingsraad (verder: OR) heeft een alternatief voorstel bedacht, dat ook gepresenteerd wordt en waar jullie uit zouden moeten kiezen. In deze nieuwsbrief geven we antwoord op de vragen: wat was het probleem ook alweer, wat vinden de bonden en wat kun je doen?


Senioren- en 85% dagen, hoe zat het ook alweer?

In jullie cao staan ouderen- en seniorendagen. Deze dagen zijn er om oudere collega’s voor wie het werk fysiek belastend is, te laten herstellen. Deze dagen worden in de cao maar tot 64 jaar toegekend, terwijl werknemers  steeds langer door moeten werken vanwege het verhogen van de aow-leeftijd.

In het verleden heeft Kemira dit netjes opgelost door het aantal dagen dat je op je 64e kreeg, toe te kennen aan 65 en 66 jarigen. Vakbonden hebben twee jaar geleden daarom voorgesteld om dit in de cao vast te leggen.

Dat bleek jammer genoeg het begin van een langslepende discussie over deze dagen. Kemira wilde dit namelijk niet doen en wilde op haar beurt opeens de dagen die het toekende aan 65 en 66 jarigen stoppen en de dagen tot en met 64 jaar, herverdelen. Dat zou per jaar (65 en 66) om 36 85%-dagen en 8 of 10 dagen seniorendagen (als je volcontinu werkt) minder zijn waar je aanspraak op kunt maken. Dagen inleveren terwijl iedereen langer moet werken vonden bonden niet verstandig.   

 

In 2021 geen afspraken seniorenregeling

Ook FNV en CNV lVakmensen eden waren verontwaardigd over Kemira’s plan om te stoppen met toekennen van het saldo van 64 jarigen aan 65 en 66 jarigen en wilden ook niet meewerken aan herverdelen of later ingaan van de dagen. Logisch, dit zou immers een keiharde verslechtering van de verworven rechten zijn, ook al stonden ze niet in de cao. FNV was geen partij bij de cao 2020. Diens leden waren tegen de werkgroep die herverdeling of later ingaan van de dagen moest onderzoeken. Uiteindelijk kwam er geen eenduidig advies uit de werkgroep aan cao partijen. Ook het jaar erna, 2021, wilde Kemira weer praten over herverdeling en weer gaven onze gezamenlijke leden aan dat ze dit niet willen.

Kemira heeft het voorstel daarop ingetrokken en bonden geïnformeerd over het voornemen om een eenzijdige regeling voor mensen van 65 en 66 jaar te maken. Voor 65 en 66 jarigen wilde Kemira 10 senioren- en 85% dagen aanbieden in een regeling los van de cao.


OR doet ongevraagd advies aan directie over herverdeling

Jullie OR vond dit onwenselijk en heeft de directie geadviseerd om alle senioren- en 85% dagen te herverdelen en heeft vakbonden dit advies ook  ter info gestuurd. De directie vond dit een goed idee en gaat nu beide voorstellen voorleggen aan de werknemers.

De OR kan de directie gevraagd en ongevraagd adviseren. Voor herverdeling van de dagen moet de directie afspraken maken met vakbonden. Wij hebben geen herverdelingsafspraken gemaakt omdat het glashelder is dat onze achterban dat niet wil. Jullie willen het oude niveau behouden.


Advies vanuit de bonden

Jammer genoeg staan de dagen die je altijd kreeg op 65 en 66 dus niet op papier in de cao. De afgelopen jaren heeft Kemira een coulanceregeling toegepast waarbij iedereen van die leeftijd de dagen weldegelijk kreeg. Kemira kan en mag dus eenzijdig afspraken maken voor wat er gebeurt als je 65 en 66 jaar bent. Dat willen ze met jullie bespreken.

Wij raden alle leden om naar een bijeenkomst te gaan en de directie te laten weten wat jullie vinden. Stel kritische vragen en laat de weten wat jullie vinden. Waarom vind je het belangrijk dat de senioren en 85%-dagen uit de coulanceregeling blijven en niet worden herverdeeld? De insteek van de directie en OR is misschien een keuze uit twee voorstellen maar leden kunnen hen ook duidelijk maken dat nu iedereen langer door moet werken omdat de aow-leeftijd opschuift juist het behoud van de senioren- en 85% dagen belangrijker is dan ooit.


Contact met de vakbond

Heel graag willen we meer in contact blijven met onze leden om van jullie te horen wat er speelt binnen Kemira en waarvan jij vindt dat de bonden zich daarvoor moeten inzetten. Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord mòet worden? Ga dan naar de website van CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een leuk extraatje! Vragen? Neem gerust contact op.

Met vriendelijke groeten,

Micky van Loon vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
m.vanloon@cnvvakmensen.nl