Cao Hexion: de voorstellenbrief

Op 31 maart is de cao Hexion verlopen. Onlangs hebben we de leden geraadpleegd voor input voor de nieuwe cao. Dank voor jullie reacties! Aan de hand van deze input en het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Vakmensen is de voorstellenbrief tot stand gekomen. Deze is in de bijlage toegevoegd. In deze nieuwsbrief lichten we kort de voorstellenbrief toe.

Loon & inkomen

Gezien de huidige inflatie, stellen wij voor om de automatische prijscompensatie (APC) in te voeren. Dat betekent dat jaarlijks de brutosalarissen automatisch worden aangepast op basis van de consumenten-prijsindex (CPI), afgeleid van januari tot en met december. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de schaal en maandsalarissen met €100 verhoogd worden. Ook dient er opnieuw gekeken te worden naar de percentages voor overwerk en verschoven uren. We stellen voor deze te verhogen met 0,29% en naar 2%. Op dit moment is de werkgeversbijdrage ziektekosten € 60. We stellen voor om deze te verhogen naar € 100 per maand.

 

Regeling vervroegd uittreden (RVU)

Het pensioenakkoord is verder uitgewerkt op het onderwerp vervroegde uitdiensttreding van werknemers. Daarom is nu het moment om hier verdere afspraken over te maken. Hiermee doen we recht aan het doel van de regeling, namelijk om medewerkers met zware beroepen te ontlasten. Medewerkers die geboren zijn tussen 1 september 1954 en eind september 1961 èn werkzaam zijn in een zwaar beroep, krijgen met de RVU de mogelijkheid om op vrijwillige basis eerder te stoppen met werken. Daartoe stellen wij voor om werknemers 3 jaar voor de AOW gerechtigde leeftijd de mogelijkheid te geven om eerder te kunnen stoppen met werken waarbij de werkgever het maximum door de fiscus vrijgesteld bedrag ter beschikking stelt.

 

Budget ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

Wij stellen voor iedere medewerker jaarlijks een budget toe te kennen van 0,5%. Dit budget is vrij te besteden en kan benut worden voor loopbaanontwikkeling, maar ook voor duurzame inzetbaarheid, zoals bijvoorbeeld het kopen van een dag. Dit budget moet jaarlijks gespaard kunnen worden. 

 

Namens de CNV cao onderhandelingsdelegatie,
Evert Jan van de Mheen en Micky van Loon, bestuurders CNV Vakmensen

ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl en m.vanloon@cnvvakmensen.nl