Breng nu je stem uit over het eindbod Hexion VAD cao 2022-2024

Op 12 november vond een tweede en laatste overleg over jullie nieuwe cao plaats. De vakbonden hebben het belang van de voorstellen nogmaals uitgebreid toegelicht. Jammer genoeg kwamen we er niet uit en deed jullie directie ons uiteindelijk een eindbod dat in lijn is met het eindbod bij Westlake. Breng voor 30 november a.s. je stem uit en laat ons weten wat jij vindt!

Inzet verbetering cao Hexion nagenoeg tevergeefs
Tijdens het overleg hebben de beide vakbonden het grote belang van onze voorstellen om de cao te verbeteren, zoals: het afschaffen van de opkomstdagen, het beter compenseren van overwerk, maatregelen om fit de finish te kunnen halen, zoals een RVU-regeling en een generatiepact en doorgroei door de schalen, uitgebreid besproken. Helaas zijn er enkel kleine verbeteringen afgesproken.   

Inhoud eindbod
Wat ligt er op tafel? De directie wil graag een langere looptijd vanwege de stabiliteit en marktconformiteit die dat zou bieden. Naast afspraken over verrekening van je contributie en de werkgeversbijdrage, ligt het volgende ter stemming aan je voor:  

  • looptijd 2 jaar, ingaande 1 april 2022 tot en met 31 maart 2024;
  • loonsverhoging van 5% op 1 april 2022 en een loonsverhoging van 4% op 1 april 2023;
  • een éénmalige uitkering van €3000,-- bruto per 1 april 2023;
  • 2 van de 6 opkomstdagen mogen flexibel worden ingezet in blokken van 2 uur;
  • de directie maakt afspraken met de OR over verhoging van de kilometervergoeding per januari 2023 naar het nieuwe fiscale maximum van 21 cent per kilometer;
  • De promotie verhoging in de schalen 15-9 gaat met stappen van 5% i.p.v. 3,5%;
  • de overwerkvergoeding voor een extra opkomst wordt verhoogd van 1,45% naar 2% van het maximum van schaal 7 (nominaal bedrag)

De tekst van het volledige eindbod lees je in de bijlage.

Wat vinden vakbonden van het eindbod?
Het frustreert vakorganisaties dat we er ondanks een goede inhoudelijke discussie over het belang van onze voorstellen voor de leden, er niet in geslaagd zijn om afspraken te maken over een generatiepact of het recht op een RVU-regeling. Ook erkent de directie dat sommige collega’s hoge werkdruk hebben ervaren vanwege extra werkzaamheden en het opleiden van nieuwe collega’s en wil hierover in gesprek met de werkvloer maar is niet bereid tot een (tijdelijke) hogere overwerkvergoeding.
We kregen aan tafel het gevoel dat er bijzonder weinig ruimte is om maatwerkafspraken te maken die afwijken van wat er bij de collega’s van Westlake is afgesproken. Bovendien schetste de directie dat er uitdagende tijden voor het bedrijf in het verschiet liggen. De loonsverhoging van 5% over 2022 is wat bonden betreft fatsoenlijk maar de structurele verhoging van 4% met een voorspelde inflatie van rond de 14% voor 2023 betekent een keihard koopkrachtverlies dat mensen in de portemonnee gaan voelen.

Breng je stem uit voor 30 november a.s.  
Zoals altijd is het laatste woord aan onze leden. Jullie bepalen of het totale pakket in het eindbod genoeg is om ja tegen te zeggen of niet. Laat ons weten wat jij vindt en breng je stem uit. Doe dit uiterlijk voor 30 november 17.00 uur. Onthoud dat een stem tegen ook betekent dat er collectieve actie nodig is om een beter bod af te dwingen. Het gaat om een eindbod.  

Online je cao-traject volgen
Op de cao-pagina kun jij altijd reageren, je vragen stellen en het laatste nieuws lezen over jouw cao. Ga hier direct naar de cao-pagina Heb jij een collega die wel wil stemmen, maar nog geen lid is? Maak hem/haar dan lid en ga dan naar https://www.cnv-ledenwerven.nl/ en ontvang zelf een cadeaubon van €20,-. Tijdelijk betaald een nieuw lid in totaal € 20,23 voor zes maanden.

Vragen? Stel ze gerust. Mail naar: m.vanloon@cnvvakmensen.nl 
Voor vragen kun je je ook wenden tot één van onze kaderleden: Tjeerd Zoetemeijer, FNV Procesindustrie en Stanley Davies, CNV Vakmensen.

Met vriendelijke groeten,
De onderhandelingsdelegaties van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen

 

Downloads