Opnieuw stemmen over het loonbod Cao Enitor Primo

Alle werknemers hebben van de Enitor-directie een nieuwsbrief ontvangen waarin staat dat het loonakkoord zou duren tot april 2023. In onze vorige nieuwsbrief gaven wij aan dat dit wat de vakbonden betreft niet het geval is. En dat de looptijd 2 jaar is tot 1 oktober 2022. Wij hebben dat gecommuniceerd richting de directie.

Reactie directie

De directie heeft aangegeven dat zij nog steeds vinden dat het loonakkoord zou lopen tot 1 april 2023. Wij zouden het volgens de directie ‘niet goed naar jullie leden gecommuniceerd’ hebben.

Wij hebben daarna nog gereageerd en aangegeven dat wij niet gesproken hebben over een looptijd langer dan 2 jaar. Wij hebben de directie gevraagd definitief te bevestigen dat zij vinden dat het loonakkoord langer zou doorlopen, dus tot 1 april 2023. En dat als zij bij die looptijd blijven, wij terug moeten naar jullie: onze leden. Die hebben namelijk eerder over iets anders gestemd.

De directie heeft ons op 1 december laten weten dat zij blijven vinden dat het loonakkoord tot 1 april 2023 loopt. De directie zegt ook dat de OR-leden die bij de onderhandelingen aanwezig waren aan de directie hebben laten weten dat zij geen twijfels hebben over het standpunt van de directie. De directie blijft vinden dat de vakbonden ongelijk hebben en dat wij het niet goed gecommuniceerd zouden hebben.

Waar jullie over hebben gestemd

De directie heeft op 11 oktober 2021 een verbeterd loonbod gedaan. De leden hebben, zij het nipt, positief gestemd over het volgende loonbod:

  • een loonbod met een looptijd over het loon voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2022;
  • Eenieder krijgt per 1 april 2021 een loonstijging van 2,5% en een loonstijging van 2,0% per 1 april 2022. De loonstijging per 1 april 2022 kan 2,5% worden indien de inflatie boven de 3% uitkomt of de winst boven de 10%. Daarnaast krijg eenieder per 1 mei 2022 een loonstijging van 0,2%.
  • Verder krijg je bij een normale performance per 1 april 2021 en per 1 april 2022 een loonstijging van 1,0%.
  • Diegene die in de 2- of 5- ploegen werken krijgen per 1 april 2021 en per 1 april 2022 een stijging van de ploegentoeslag van 0,5%. Dit zorgt ervoor dat ploegendienst-medewerkers een toeslag krijgen die marktconform is.
  • Ook krijgt iedereen een bedrag van €150 netto vanwege de terugwerkende kracht van de cao, namelijk 1 oktober 2020 tot 1 april 2021. Uit te betalen in december 2021. Als er meer ruimte is in de WKR kan dit bedrag oplopen tot €200 netto en anders is dit €50 bruto.
  • Tot slot kunnen medewerkers in de dagdienst 13 ADV-dagen inleveren tegen 5,26% loonstijging, maar alleen wanneer je dat wenst. Er komt geen enkele verplichting om je ADV in geld om te zetten of andersom. Je blijft de baas over je tijd of geld.

Naast loon en ADV staan er nog meer afspraken in de cao. Daarover moeten wij nog in gesprek met de directie. Daarover is dus niet gestemd.
Het loonakkoord waarover de leden hebben gestemd wordt nu anders uitgelegd door de directie doordat de looptijd een half jaar langer doorloopt. Dit betekent dat het loonbod erg mager is geworden met een langere looptijd van de cao en dat er opnieuw gestemd moet worden.

Opnieuw stemmen over eindbod

Aan alle leden nu de mogelijkheid om (opnieuw) te stemmen. Helaas over een loonakkoord met die langere looptijd. Namelijk van 1 oktober 2020 tot 1 april 2023. Dus 2,5 jaar! Daar schiet je flink bij in.  De volgende loonsverhoging kan dus niet in 2022 plaatsvinden maar pas in 2023! Stemmen doen wij schriftelijk. Dit doen we vanwege de geldende corona-beperkingen. Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, mogen actievergaderingen/acties wel doorgaan. Mochten jullie tegen het eindbod zijn en bereid zijn om actie te voeren, dan kan dat onder de huidige maatregelen. Wanneer het zover zou komen dat wij samen actie gaan voeren, moeten we wel kijken naar de dan geldende beperkingen. Waar nodig stemmen we dan weer schriftelijk.

Breng je stem uit

Ben je toch nog vóór of nu wel tégen dit eindbod? Ben je tegen, geef dan ook aan of je bereid bent om actie te voeren. Acties kunnen ook inhouden dat er gestaakt wordt. Klik hier om meteen digitaal jouw stem uit te brengen. Stemmen kan tot uiterlijk 9 december.  Als blijkt dat een ruime meerderheid van de leden dit afwijst en ook daadwerkelijk bereid is actie te voeren dan zullen we de directie informeren en daarna een actievergadering uitschrijven, waar driekwart van de aanwezigen vóór acties moet stemmen.
Hoe we dit dan doen horen jullie nog, maar alles moet dan gebeuren binnen de geldende beperkingen. Iedereen kan persoonlijk stemmen nu! Maak dus gebruik van je stemrecht.

Sluit je aan bij CNV Vakmensen