Cao Enitor Primo, een update

Afgelopen donderdag hebben vakbonden met Primo gesproken over de andere onderwerpen in de cao dan loon. Ook is gesproken over de eventuele loonuitkering in oktober 2022.
Helaas is er over het resultaat bij Primo in Buitenpost niets positief te melden. Inmiddels zijn er veel uitzendkrachten weg en worden er lijnen niet volledig benut. Bovendien is er veel ‘afkeur’ of komt er veel terug van afnemers, zodat de winst is tegen gevallen. Bij een winst van 8% of meer zou er een uitkering volgen in oktober 2022. Men heeft dit niet gehaald.

Dat maakt dat er in oktober geen extra loon wordt uitbetaald volgens de afspraken die wij hadden met de directie. De winst zit ruim onder datgene dat uitkeringswaardig was.

Verder verloop van de cao

Duurzame inzetbaarheid:

De directie wenst geen 80-90-100 regeling momenteel.


Thuiswerkvergoeding:

Wil de werkgever niet aan. Er wordt ook niet gekort op de reiskosten, mits je thuis werkt.


Gezondheid:

Primo zou gaan bijdragen aan sportprojecten van werknemers. De directie geeft aan dat men een fietsproject heeft en ondersteunt bij sport abonnementen op individueel niveau.


Mantelzorg en rouwverlof:

De directie verleent maatwerk en wil geen collectieve regeling.


Vakbondscontributie:

Dat kun je via de verklaring van je bond dat je lid bent, de werkgever fiscaal vriendelijk laten verwerken. Maak hier gebruik van.


Werkgeversbijdrage aan de bonden:

Dat wordt voortgezet.


Vergelijking lonen met andere bedrijven, de ‘benchmark’:

De bonden hebben gevraagd om een vergelijking te maken met de loonschalen in andere bedrijven in de chemische sector in Noord-Nederland. We willen zien of Primo in Buitenpost het echt zo goed doet, als ze beweren. Er volgt dan een vergelijking van functies en de beloning daarvan. De AWVN gaat dit onderzoek uitvoeren en de resultaten zullen worden teruggekoppeld binnen enige weken.

Hoe nu verder?

We willen deze cao zo snel mogelijk afsluiten en het liefst ook goed. In april gaan we immers met een nieuwe cao verder, inclusief de loonvraag. Die was nu immers al rond in 2021. In het voorjaar volgt er een nieuwe ronde met nieuwe kansen, we sluiten niet uit dat we dan je input en hulp weer hard nodig hebben om wat van de grond te krijgen. Zonder deze input en hulp is in Coronatijd gebleken dat het erg moeizaam is iets te regelen met Primo. We rekenen op jullie!

Wordt nog vervolgd.

Tristan Westra
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 4845 6854
E t.westra@cnvvakmensen.nl