Rondje Nederland: CNV-leden teleurgesteld en boos over cao-bod DSM

Het bod dat DSM heeft gedaan voor een nieuwe cao is niet in goede aarde gevallen bij de leden. Dat blijkt uit een rondje langs verschillende vestigingen in Nederland door CNV Vakmensen.
In de afgelopen weken hebben we samen met de onderhandelingsdelegatie van FNV de vestigingen in Delft, Emmen, Geleen en Leeuwarden bezocht om te peilen wat de mensen van het cao-bod van DSM vonden. Overal waren de reacties zeer negatief. De leden gaven aan dat een bod van 1,75 procent met een ondergrens van € 900 onder de maat is. ‘Schandalig’; ‘waar is de waardering voor ons’ en ‘waarom krijgen de aandeelhouders 4% erbij en wij moeten het doen met 1,75%?’ Dit zijn slechts enkele reacties van leden. 

Enquête

Samen met FNV verspreiden we nu een enquête die jullie op de werkvloer kunnen vinden. Met deze enquête willen we nog meer reacties ophalen. Ook van niet-leden.

Ludieke actie

Volgende week zullen we de uitslag van de enquête en de uitkomst van de ledenvergaderingen aan Edith Schippers overhandigen tijdens een ludieke actie. Daarna is het de bedoeling om snel weer met de afvaardiging van DSM om tafel te gaan. We hopen dat de onderhandelaars dan met een beter voorstel zullen komen.

Gesprekken opgeschort

Op 14 mei hebben de vakbonden CNV Vakmensen, FNV, VHP/Synergo en De Unie besloten om de gesprekken met DSM op te schorten. De werkgever wilde een cao voor 9 maanden afspreken: van 1 april 2022 tot en met 31 december 2022. In die periode zouden de werkgevers een eenmalige uitkering van €700,- bruto per 1 april 2022 geven en een structurele loonsverhoging van 1,75% per 1 september 2022 met een nominale bodem van €900,-.

Wat willen wij?

Ook na 3 onderhandelingsronden wilde DSM niet met een beter bod komen. Omdat de eisen van de vakbonden en het bod van de werkgever zover uit elkaar lagen, had verder onderhandelen in onze ogen geen zin. CNV Vakmensen wil een looptijd van 2 jaar en een loonsverhoging van 4,5% per jaar (in centen en procenten). Ook over andere voorstellen, waaronder een betere reiskosten vergoeding, verlenging van het sociale plan, afspraken over rouwverwerking en werkdruk, wilde de werkgever niet praten. Bekijk het hele cao-traject op je cao-pagina. Wanneer de onderhandelingen worden hervat, is nog niet bekend.

Samen sterk!

De onderhandelingen bij DSM laten weer zien hoe belangrijk het is om georganiseerd te zijn. Om lid van een vakbond te zijn. Langs deze weg doen we ook een oproep aan jullie om collega’s, die niet georganiseerd zijn, te vragen lid te worden van CNV Vakmensen. Hoe meer CNV-leden, hoe meer kracht we hebben binnen het bedrijf. 
Mocht er een potentieel lid vragen hebben of met ons over de voordelen willen spreken, dan zijn we daar graag toe bereid. Op verzoek zullen we hem thuis of op de werkplek bezoeken. Uitnodigingen om uitleg te geven bij jullie op de werklocatie (bijvoorbeeld tijdens de pauze) aanvaarden we ook graag. Kijk op onze website https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie. Jouw voordelen om lid te worden zijn onder andere:
  • invloed hebben op je arbeidsvoorwaarden;
  • CNV-juristen voor hulp bij arbeidsconflicten inschakelen;
  • hulp bij je belastingaangifte;
  • CNV Gezinsrechtshulp;
  • check arbeidsovereenkomst en loonstrook;
  • persoonlijk advies op al jouw vragen over werk en inkomen.
Hebben jullie nog op of aanmerkingen naar aanleiding van de nieuwsbrief of de cao-onderhandelingen, dan horen wij het graag van jullie.
Mede namens delegatielid Roland Bezemer van CNV Vakmensen,

Ed Leunissen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2902 3284 / e.leunissen@cnvvakmensen.nl